Clicky

ZUCCHINI - UN COCKTAIL DE NUTRIENȚI

Zucchini se deosebeste de dovlecelul alb, care este mai des intalnit în tara noastra, chiar daca forma lor este aceeasi.

Datorită conținutului lor scăzut de calorii și a unui complex solid de vitamine și microelemente, zucchini este inclus în diferite diete alimentare. Aceste legumelor au in continutul lor:

Vitamina A

Zucchini este bogat în vitamina A, care este necesară pentru menținerea vederii normale, menținerea sănătății pielii, părului și a sistemului sanguin. Ajută sistemul imunitar să lupte împotriva radicalilor liberi.

Vitamina C

Are un conținut ridicat de vitamina C ceea ce face fructul deosebit de util pentru întărirea imunității, accelerarea metabolismului, combaterea deficitului de fier și a oboselii.

Vitamina B1

Conținutul de vitamina B1 în 100 g este de 3,5% din necesarul zilnic. Vitamina B1 este vitală pentru funcționarea sistemului nervos și cardiovascular, întărirea mușchilor, precum și pentru atenție și memorie.

Vitamina PP (acid nicotinic)

100 gr de zucchini conține 0,705 mg de vitamina PP, care reprezintă 3,5% din necesarul zilnic. Este utila pentru funcționarea normală a sistemului cardiovascular si lupta împotriva alergiilor și a bolilor de piele.

Vitamina B5

Vitamina B5 ajută la absorbția altor vitamine, îmbunătățește funcționarea sistemului digestiv și cardiovascular și întărește articulațiile. Conținutul per 100 g este de aproximativ 0,4 mg.

Vitamina B2

Produsul conține 0,036 mg de vitamina B2, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din necesarul zilnic. Este necesar pentru procesul de hematopoieză, pentru funcționarea normală a sistemului reproducător și a glandei tiroide.

Vitamina B9 (acid folic)

Conținutul de acid folic din zucchini (20 mcg) acoperă jumătate din necesarul zilnic pentru copiii de la 6 luni la 1,5 ani și reprezintă 2% din aportul pentru gravide. Substanța îmbunătățește funcționarea măduvei osoase, contribuie la formarea normală a fătului și la dezvoltarea unui copil nou născut.

Potasiu

Zucchini conține aproximativ 459 mg de potasiu la 100 g de produs, ceea ce îl face una dintre cele mai bogate surse de micronutrienti necesari pentru sănătatea mușchilor și a oaselor, pentru funcționarea normală a rinichilor și a intestinelor.

Magneziu

Conținutul de magneziu din leguma (33 mg) corespunde cu 10% din necesarul zilnic pentru un adult. Microelementul susține funcționarea normală a mușchilor și organelor digestive, precum și a sistemului reproducător la femei.

Fosfor

100 g conțin 38 mg de fosfor, care acoperă mai mult de 30% din necesarul zilnic. Este esențial pentru dinți și oase sănătoase.

Calciu

Conținutul de calciu din fructe este de 16 mg. Substanța este implicată în formarea oaselor, coagularea sângelui, funcția musculară și producția de hormoni.

Zinc

Zincul este necesar organismului pentru funcționarea deplină a pancreasului, ficatului și sistemului genito-urinar masculin. 100 gr. zucchini conține 0,83 mg, 10% din necesarul zilnic.

Consumul de zucchini are un efect benefic asupra sistemelor genito-urinar, digestiv, nervos și cardiovascular, ajutând la menținerea oaselor și dinților sănătoși. Unele studii confirmă capacitatea substanțelor conținute de zucchini de a contracara riscul de a dezvolta adenom de prostată – o tumoare a glandei prostatei la bărbați.

Utilizarea zucchini

Zucchini este utilizat pe scară largă în bucătăria mediteraneană și orientală. Legumele pot fi prăjite, coapte, fierte, murate și conservate. Există zeci de rețete cu această varietate de dovlecei – de la garnituri la grătar, tocane și salate până la smoothie-uri, rulouri cu carne, brânză și umpluturi de ciuperci și chiar gemuri. Gustul bun și conținutul ridicat de apă al zucchini (aproape 93%) ajută garniturile proteice să se digere, iar legumele în sine sunt recunoscute ca o gustare ușoară și cu conținut scăzut de calorii.

În medicina populara, zucchini a devenit parte a unor diete terapeutice pentru boli de rinichi, probleme cu sistemul circulator, digestie sau vasele de sânge. Semințele de dovlecel ras cu miere sunt folosite ca ajutor în tratamentul diabetului, un decoct de flori ajută la vindecarea rănilor inflamate, iar sucul de dovlecel, bogat în fier și potasiu, ajută la refacerea hemoglobinei.

Beneficiile zucchini sunt recunoscute si in cosmetica. Legume cruda, data prin răzătoare fină, se aplică pe pielea curățată și se ține sub tifon până la o jumătate de oră. Efectul este hidratarea și tonifierea pielii feței.

Zonele cu edem sau pungile de sub ochi sunt frecate cu suc de dovlecel proaspăt stors. Iar pentru părul slab sau deteriorat, tot cu suc se freaca ușor rădăcinile părului, apoi se spală cu apă caldă,.

Zucchini nu este doar sărac în calorii, ci și bogat în fibre alimentare, care activează metabolismul și funcția intestinală. Includerea acestuia în dieta de slabire vă permite să accelerați pierderea în greutate și să nu experimentați disconfort din cauza foamei. Cu toate acestea, nu este recomandat să-l folosiți pentru mono-diete, ci este permisă utilizarea lui numai cu grăsimi și proteine ​​nesaturate.

Datorită conținutului de vitamine și acid folic, dovlecelul are un efect benefic asupra dezvoltării fătului, menține echilibrul apă-sare în corpul unei femei însărcinate și ajută la a face față unor probleme comune precum constipația, convulsiile și riscul de a dezvolta pielonefrită.

Contraindicații și posibile daune

Cu toate proprietățile benefice ale dovlecelului, există o serie de contraindicații pentru utilizarea acestuia. Nu ar trebui sa consumati legumă in cazul următoarelor probleme de sănătate:

Urolitiază. Datorită conținutului de calciu, dovlecelul contribuie la formarea de oxalați în organism – săruri de calciu, din care constau, în principa,l calculii vezicii urinare.

Insuficiență renală și boli ale vezicii biliare. Consumul de dovlecel poate stresa aceste organe cu potasiu și poate provoca daune ireparabile.

Ulcer gastric sau gastrită. O legumă crudă conține multă vitamina C, care poate provoca iritații severe ale membranei mucoase.

Distribuie
post-img
Prev post

RUJEOLA (POJAR), SIMPTOME ȘI TRATAMENT

Next post

PERIOADA OPTIMA PENTRU STERILIZAREA PISICII

post-img