Clicky

Ziua Mondială a Diabetului/ 1 din 2 adulţi cu diabet NU este diagnosticat.

Ziua Mondială a Diabetului/ 1 din 2 adulţi cu diabet NU este diagnosticat. În România, 1.207.053 de persoane sunt sub monitorizare

În fiecare an, pe 14 noiembrie, este Ziua Mondială a Diabetului. Specialiștii avertizează asupra pericolului de a fi diagnosticat cu diabet zaharat tip 2 în faze târzii, când au apărut deja complicaţiile.

Diabetul în cifre:

1.207.053 persoane sunt sub monitorizare în programul de diabet, doar în România.

În prima jumătate a anului 2022 au fost înregistrate 41849 de cazuri noi de diabet, în creștere față de anii trecuți.

1 din 2 adulţi cu diabet nu sunt diagnosticaţi, la nivel mondial.

Semne şi simptome de alarmă: tulburări de vedere, polidipie (sete), poliurie (urinare în exces), scădere în greutate, polifagie (senzaţie de foame), amorţeli la nivelul membrelor, infecţii frecvente

Ce spun medicii:

„Numărul persoanelor care trăiesc cu diabet este cel puţin dublu faţă de cei care sunt diagnosticaţi. Potrivit statisticilor la nivel mondial, 1 din 2 adulţi cu diabet nu sunt diagnosticaţi. Este important să educăm populaţia să îşi facă analizele periodic pentru a depista la timp orice modificare. Din păcate, multe persoane ajung la medic când diabetul este deja avansat şi există multe complicaţii. Recomandarea mea în această zi este ca starea noastră de sănătate să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi, să începem să ne preocupăm de sănătate înainte de apariţia oricărei boli, iar dacă suntem diagnosticaţi cu o boală, sa respectăm recomandările medicilor. Este singura modalitate pentru a ne asigura o viaţă de o cât mai bună calitate pentru cât mai mulţi ani”, a declarat dr. Daciana Toma, medic de familie, vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei şi consultant COPAC pe proiecte de educaţie în sănătate.

Factorii de risc:

Rude de grd I cu DZ, suprapondere/obezitate, sedentarism, vârsta peste 45 de ani, hipertensiune arterială, modificări ale profilului lipidic diabet gestational.

Surse: News.ro

Distribuie
Next post

Raport OMS: Boala care afectează 3,5 miliarde de persoane din întreaga lume

post-img