Clicky

YANG ȘI YIN ÎN DIETA TRADIȚIONALĂ CHINEZEASCĂ

Concepția tradițională chineză se bazează de mii de ani pe două principii, anume yang și ying, menținerea acestora în echilibru fiind esențială pentru sănătatea oamenilor.

În timp ce yang înseamnă însorit, cald, uscat, acut, yin implică întuneric, frig, umed, cronic.

Alimentația joacă un rol foarte important în echilibrarea balanței yin-yang, având nu doar un rol nutritive, ci și unul therapeutic. De altfel, în concepția tradițională chineză se spune că primele cu adevărat medicamente sunt alimentele.

Polarizarea yin-yang se aplică și în cazul alimentelor, în funcție de elementul predominant, acestea pot fi de cinci tipuri: neutre, reci, calde, răcoroase, temperate. Alimentele reci sunt de tipul yin, iar alimentele calde sunt yang, explică prof. Ovidiu Bojor.

De asemenea, între tipul de alimente și anotimpurile din zonele temperate există o strânsă corelație, susține tradiția chineză. Astfel, primăvara yang-ul începe să crească și ajunge la valoarea maximă vara. Spre toamnă, începe să crească ying-ul, atingând apogeul iarna.

Trebuie precizat că nutriționiștii chinezi nu recomandă consumul de băuturi prea reci sau prea fierbinți.

Se consideră că o hrană echilibrată se bazează cu preponderență pe fructe, legume și semințe în proporție de 90%. Acestora li se adaugă protide de origine animală, în special lapte, ouă și cât mai puțină carne.

În privința aportului de gludice, acesta poate fi asigurat de fructoza zaharurilor din fructe, din zahărul cât mai puțin rafinat și din miere.

Conform dietei tradiționale chineze, la nicio masa nu trebuie să lipsească salatele, legumele și fructele proaspete.

Gustul alimentar prezintă cinci tipuri de bază, respectiv: dulce, amar, acru, sărat și picant. Dulcele se recomandă în special persoanelor astenice sau celor aflate în convalescență după bolile infecțioase, alimentele amare sunt recomandate persoanelor care au febră. Alimentele acre sunt recomandate în tratamentul tulburărilor cardio-circulatorii, iar cele picante sunt considerate un remediu în cazul guturaiului, gripei și al afecțiunilor pulmonare.

Nu în ultimul rând, dacă alimetele sărate sunt preconizate în unele afecțiuni endocrine, ele sunt total containdicate în bolile renale.

Distribuie
post-img
Prev post

CROMUL, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI 10 SURSE UNDE ÎL GĂSIM

Next post

LA CE ESTE BUNA GRASIMEA DE BURSUC

post-img