Clicky

XEROSTOMIA. CE ÎNSEMNĂ CÂND AVEM GURA USCATĂ?

Gura uscată, cunoscută sub denumirea de xerostomia, este o afecțiune care apare atunci când glandele salivare nu mai produc suficientă salivă.

Saliva îndeplinește funcții importante în organismul nostru. Astfel, saliva ajută la digestia alimentelor, ajută la percepția gustului, la menținerea sănătății orale și chiar la vorbit.

Sunt momente ocazionale când avem gura uscată, cum ar fi un eveniment important în care trebuie să vorbim în fața unei mulțimi. Din cauza emoției puternice, putem să avem gura uscată. La fel, într-o zi toridă, când nu ne-am hidratat suficient, putem să ne confruntăm cu această problemă.

Însă, dacă această afecțiune persistă în timp, este momentul să ne adresăm medicului, pentru că senzația de gură uscată poate ascunde probleme de sănătate.

Cauzele xerostomiei:

1.Tratamentul cu anumite medicamente, care pot avea acest efect, de a diminua cantitatea de salivă;

2. Fumatul;

3. Respirația pe gură;

4. Deshidratarea;

5. Înaintarea în vârstă;

6. Unele boli, precum diabetul, Parkinson sau HIV.

Simptomele xerostomiei:

1.Senzația de uscăciune a gurii;

2.Limba uscată;

3.Respirație urât mirositoare;

4. Buze crăpate;

5.Dificultăți la mestecare, înghițire și vorbire.

Aceste simptome necesită neapărat un control medical, deoarece xerostomia poate duce la complicații precum boli paradontale, sângerări gingivale, carii și diminuarea simțului gustului. După ce medicul a identificat cauza xerostomiei, este prescris cel mai potrivit tratament. Recomandările medicului pot viza înlocuirea anumitor medicamente care cauzează senzația de uscăciune, fie hidratarea organismului sau folosirea unui umidificator pentru reglarea umidității din casă.

Distribuie
post-img
Prev post

BULIMIA, TULBURAREA ALIMENTARA CARE ÎȚI POATE ARUNCA VIAȚA ÎN HAOS

Next post

JELEURILE, BOMBE CU CHIMICALE CARE PUN ÎN PERICOL VIAȚA COPIILOR

post-img