Clicky

Wasabi: Beneficii și aplicații

Wasabi este o planta perena japoneză care crește lent si este cultivata în apa rece de râu sau pe malurile lacurilor de acumulare. Mulți locuitori ai Japoniei o cultivă si în grădinile lor, dar o astfel de rădăcină nu are gustul scontat și nu este suficient de “arzătoare”.

Planta creste doar câțiva centimetri pe an, de aceea, condimentul de calitate este destul de scump. Există o alternativă mai accesibilă – wasabi daikon. Acest condiment a fost denumit în Japonia, dar a fost adus din țările europene. Este greu de distins aceste doua condimente la gust, dar wasabi daikon conține mai puține elemente utile în compoziție.

Pentru prima dată, japonezii au aflat despre proprietățile vindecătoare ale wasabi la începutul secolului al XIX-lea. „Muștarul verde” a devenit cautat datorită proprietăților sale dezinfectante și antimicrobiene. Rădăcina “înțepătoare” ucide paraziții conținuti în peștele netratat termic, reducând astfel declinul bolilor gastrointestinale. De aceea. Principalele locuri de creștere sunt teritoriile chinezești, americane, japoneze, taiwaneze și coreene.

Rădăcina plantei este utilizată pe scară largă în domeniul culinar. Se servește nu numai cu sushi tradițional, ci și cu pește copt, friptură de vită, supe. Pentru a înmuia gustul condimentului, îl puteți amesteca cu sos de soia. Frunzele tinere, tulpinile lungi și florile perene sunt, de asemenea, folosite in alimentatie.

Rădăcina plantei este bogată în elemente valoroase, datorită cărora este utilizată pe scară largă în gătit. 100 g de produs nu conțin mai mult de 110 kcal, deci poate fi consumat si în timpul unei diete. Nu contine deloc grăsimi, iar carbohidrați are doar 25 g și aproximativ 5 g de proteine. De asemnea, wasabi are cel puțin 7,5 g fibre alimentare. Rădăcina proaspătă conține aproximativ 70 g de apă.

Rădăcina include un număr mare de oligoelemente care pot îmbunătăți funcționarea organelor și sistemelor vitale. În plus, conține următoarele elemente:

  • izotiocianați (antioxidanți puternici),

  • acid folic,

  • tiamina,

  • vitamina B6,

  • acid ascorbic,

  • riboflavina,

  • niacina.

Compusul esențial izotiocianat ajută la îmbunătățirea stării sângelui, la accelerarea recuperării după toxiinfecțiile alimentare și la încetinirea creșterii bacteriilor patogene. Acest antioxidant natural reduce probabilitatea apariției tumorilor maligne, este un profilactic împotriva tulburărilor intestinale, otrăvirii, a cariilor. Proprietățile antioxidante pronunțate ale produsului ajută la încetinirea procesului natural de îmbătrânire.

Proprietățile radacinii de wasabi

Beneficiul pentru organism constă în acțiunea sa antimicrobiană, precum și în cea antifungică. Wasabi ajută la a face față unor patologii atât de severe precum anemia și astmul. Este un profilactic împotriva trombozei și a bolilor oncologice. Planta are un efect pozitiv asupra funcționării stomacului și a întregului sistem digestiv, este capabilă să neutralizeze efectele negative ale radicalilor periculoși.

Alte proprietăți utile includ următoarele:

  • eliminarea manifestărilor șocului anafilactic;

  • îmbunătățirea circulației sângelui;

  • lupta cu E. coli si virusurile racelii;

  • eliminarea rapidă a compușilor nocivi din organism;

  • apetit crescut;

  • ajută la curățarea sinusurilor in răceală;

  • efect pozitiv asupra organelor genitale;

  • normalizarea ficatului;

  • suprimarea crizelor de astm;

  • îmbunătățirea chimiei sângelui.

Produsul este util pentru pierderea în greutate, deoarece accelerează metabolismul, elimină sărurile, excesul de apă, furnizează organismului o întreagă gamă de oligoelemente și vitamine esențiale. Extractul de plante are efect imediat. Nu este în niciun caz inferior acidului acetilsalicilic în ceea ce privește efectul și viteza de acțiune.

Condimentul japonez este recomandat în următoarele cazuri:

  • pentru probleme ale pielii (cosuri, comedoane, acnee);

  • pentru prevenirea trombozei;

  • in astm și diabet zaharat de orice formă;

  • pentru tratarea rapidă a răcelilor;

  • in diaree și alte probleme intestinale similare.

Utilizand moderat wasabi, puteți întări sistemul imunitar, puteți proteja organismul de patologiile vasculare și puteți îmbunătăți starea dinților. Rădăcina plantei este utilizată pe scară largă si în industria SPA. Antioxidanții din compoziție ajută la combaterea ridurilor, te scapă eficient de celulită (se fac împachetări cu wasabi). Rezultatul utilizării este o piele tânără reînnoită, saturată cu elemente utile și oxigen. În plus, procedurile cosmetice cu extract de acest hrean japonez elimină disconfortul și durerea articulațiilor, ameliorează spasmele și umflarea. O mască hrănitoare bună este făcută din ulei de rozmarin și o rădăcină de wasabi.

Wasabi este o componentă indispensabilă a preparatelor din diferite bucătării ale lumii. În scopuri culinare, se folosește rădăcină proaspătă sau uscată. Planta, în forma sa natural, are un întreg complex de componente naturale valoroase, are o aromă și un gust pronunțat. Rădăcinile crude sunt răzuite chiar înainte de gătit. Pasta rezultată nu își va pierde calitățile dacă este depozitată în folie alimentară într-un loc inaccesibil razelor solare.

Ea poate fi servita cu tăiței, sushi, supe, aperitive reci, marinate, pește, salate sau fructe de mare. Pentru ca felul de mâncare să capete un gust blând și original, mulți bucătari amestecă masa cu semințe de susan, pastă de nuci și suc de lămâie. Pudra de wasabi și făina de porumb este folosită pentru a pregăti dressing-uri pentru astfel de delicatese, renumite în întreaga lume, precum sushi, sashimi, tempura.

În gătit, nu numai rădăcina plantei, ci și alte părți ale acesteia pot fi folosite. Pe baza rădăcinii japoneze, puteți găti nu numai mâncărurile naționale enumerate mai sus, ci și altele mai familiare: arahide în sos picant cu miere, pește sau porc la cuptor, salată proaspătă cu ardei dulci și castraveți în sos de smântână.

Contraindicații și posibile daune

Consumul excesiv de hrean japonez poate dăuna organismului. Substanța hepatotoxina conținută în produs poate provoca leziuni hepatice. În doze mici, această componentă chimică nu prezintă pericol. Efectele negative datorate abuzului de wasabi pot fi observate din intestinele sau stomacul bolnav. Doze mari de plantă pot crește tensiunea arterială.

Principalele contraindicații:

  • ulcer gastrointestinal,

  • pancreatită în stadiul acut,

  • disfuncție hepatică,

  • colecistita,

  • gastrita hiperacida,

  • tensiune arterială crescută,

  • aciditate crescută a stomacului,

  • reactie alergica,

  • boala inflamatorie a rinichilor.

În timpul sarcinii și alăptării, nu este de dorit să folosiți un produs picant și este mai bine să consultați medicul. În absența problemelor de sănătate, de obicei, sunt permise cantități mici de wasabi. Conține multe vitamine, minerale și acid folic, care este necesar în perioada nașterii copilului. Posibilele efecte negative în timpul sarcinii sunt setea excesivă, arsurile la stomac, creșterea tonusului uterin.

Este important să achiziționați un produs de calitate care să nu conțină coloranți artificiali, potențiatori de aromă și alți aditivi străini.

Distribuie
post-img
Prev post

CRUȘINUL, BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

Next post

TRATAMENTUL ȘI PREVENIREA TENSIUNII INTRAOCULARE

post-img