Clicky

WAAW! Tot ce nu ştiai despre antibiotice şi cum să tratezi corect o răceală comună

WAAW! Tot ce nu ştiai despre antibiotice şi cum să tratezi corect o răceală comună

Sezonul rece este în toi şi vedem o explozie a cazurilor de viroze atât la adulţi, cât şi la copii. Medicii atrag atenția că este o greșeală să tratăm răcelile cu antibiotic.

„Cei mai mulţi pacienţi nu au nevoie de antibiotice, ci doar de medicaţie simptomatică (antitermice, antiinflamatoare, descongestionante nazale, vitamina C, etc.) pentru a se recupera. În jur de 90% din durerile în gât au o etiologie virală şi nu necesită antibiotice. Rata ridicată de prescriere a antibioticelor pentru viroze respiratorii contribuie semnificativ la creşterea rezistenţei bacteriene”- spune secretarului general al Societăţii Române de Rinologie, dr. Codruţ Sarafoleanu.

Rezistenţa antimicrobiană

Un studiu global lansat în timpul Săptămânii Mondiale de Conştientizare a Antibioticelor (WAAW, 18 – 24 noiembrie) arată o dependenţă ridicată de antibiotice pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, cum ar fi durerile în gât.

Antibioticele sunt ineficiente pentru 9 din 10 dureri în gât şi pentru majoritatea cazurilor de răceală comună, însă, cu toate acestea, aproximativ 50% dintre românii de 25 – 34 de ani cred că antibioticele sunt eficiente pentru răceli şi dureri în gât.

Folosirea incorectă de antibiotice alimentează rezistenţa antimicrobiană, aceasta fiind a treia cauză de deces la nivel mondial.

Campanie privind tratarea corectă a răcelii

Societatea Română de Rinologie şi Societatea Naţională de Medicina Familiei a lansat campania „WAAW! Tot ce nu ştiai despre antibiotice şi cum să tratezi corect o răceală comună”, cu scopul de a oferi informaţii educaţionale despre tratarea corectă a răcelii în sezonul rece. 

Sursa:  Agerpres.ro

Distribuie
post-img
Prev post

7 reguli de aur pentru a ne menține creierul în formă

Next post

Dr. Mihaela Bilic, despre Postul Crăciunului. Ce alimente să consumăm, ce greșeli să evităm

post-img