Clicky

CE ESTE OSTEOPOROZA?

De cate ori nu ne uitam cu drag la mamele si bunicile noastre si parca avem impresia ca au scazut in inaltime. Ne bucuram ca sunt totusi sanatoase si trecem mai departe cu privirea si cu gandul. Cateodata nici macar nu le spunem sau nu le atragem atentia. Reactionam numai in momentul in care, dintr un simplu pas gresit, se ajunge la o fractura de sold, de mana, de glezna. Atunci incepe sarabanda intrebarilor si a cautarilor: de ce s-a intamplat, cum sa se rupa atat de repede. Abia in momentul in care ajungi in cabinetul medicului specialist, lucrurile incep sa se lamureasca usor, usor, iar prima intrebare a doctorului te pune pe ganduri: ati facut analiza pentru osteoporoza?
Ce este osteoporoza?
Conform Centrului Medical de Diagnostic si Tratament “Dr. Victor Babes” , osteoporoza este caracterizata prin reducerea paralela a mineralelor osoase si matricei osoase astfel incat osul este in cantitate scazuta, dar cu o compozitie normala procentual.
Mai simplu spus, scade rezistenta oaselor ceea ce predispune la cresterea riscului de fracture.
Osteoporoza afecteaza ambele sexe, dar in special persoanele de sex feminin, astfel ca este de 4 ori mai probabil sa suferi de osteoporoza daca esti femeie decat daca esti barbat. Osteoporoza este mai frecventa la femei din doua motive: dupa menopauza, scaderea secretiei de hormoni estrogeni accelereaza procesele de pierdere osoasa; in cazul barbatilor densitatea osoasa este mai mare si prin urmare este mai putin probabil sa se ajunga in stadiul de osteoporoza.
Osteoporoza poate fi depistata in forma ei incipienta si poate fi tinuta sub control. Pentru aceste lucruri nu amanati vizita la medic si incercati sa eliminati fumatul, sa evitati bauturile carbogazoase si alcoolul. In schimb, trebuie sa va imprieteniti cu miscarea si cu o alimentatie bogata in vitamin D si calciu.

Distribuie
post-img
Prev post

MÂNCATUL EMOȚIONAL

Next post

5 REȚETE NATURISTE PENTRU RENUNȚAREA LA FUMAT

post-img