
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
FACETI CUNOSTINTA CU NUCILE CAJU!
Consumatorii de oleaginoase sunt cuceriti de nucile caju, de gustul lor usor dulceag, de consistenta lor si mai ales de beneficiile pe care le au aceste fructe. Pentru un consum judicios, trebuie sa va adresati medicului dvs. Este posibil sa aveti o problema de sanatate care sa nu rimeze cu consumul de nuci caju.
Valorile nutritionale sunt multe, dar trebuie sa stiti ca nucile caju sunt foarte satioase iar consumul in exces nu este bun. Nucile caju contin vitamine, in 100 de grame de caju se regasesc 0,5 mg vitamina C, 0,9 mg vitamina E, 0,341 mg vitamina K, 0,4 mg tiamina (vitamina B1), 0,1 mg riboflavina (vitamina B2), 1,1 mg niacina (vitamina B3), 0,4 mg vitamina B6, 0,025 mg folati (vitamina B9) si 0,9 mg acid pantotenic (vitamina B5).
Mineralele, grasimile si acizii grasi sunt si ele prezente in boabele cat o unghie. Nucile caju nu contin decat grasimi sanatoase, au un indice glicemic scazut si nu contribuie la cresterea colesterolului rau.
Ti-e si greu sa crezi ca aceste oleaginoase au atatea proprietati si beneficii. Enumeram cateva pentru a va convinge: previn afectiunile cardiace si ale sistemului circulator, fortifica musculatura, protejeaza vederea si combat actiunea radicalilor liberi, mentin senzatia de satietate si impiedica instalarea anemiei, protejeaza sanatatea sistemului nervos.
Exista si cateva contraindicatii de care trebuie sa tinem cont:
calculi la rinichi: in cazul acestei afectiuni, caju nu este tocmai recomandat; acesta contine saruri de oxalat, care favorizeaza absorbtia calciului si pot agrava aceasta conditie
alergii alimentare: la fel ca alte fructe oleaginoase, caju se afla pe lista celor mai cunoscuti alergeni; reactiile pe care le poate provoca in cazul persoanelor alergice variaza de la iritatii cutanate pana inflamarea cailor respiratorii si soc anafilactic,
dermatite de contact: la fel ca in cazul alergiilor, caju poate determina aparitia simptomelor specifice dermatitei; astfel, dupa consum pot aparea eczeme, de regula situate la nivelul gurii;
hipertensiune: in ciuda faptului ca nucile caju pot contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului circulator, in cazul persoanelor hipertensive, acestea trebuie consumate cu moderatie sau, la sugestia medicului, chiar evitate;
obezitate: caju este consistent din punct de vedere caloric si bogat in acizi grasi; de aceea, poate duce la cresterea in greutate sau poate impiedica scaderea in greutate in randul persoanelor supraponderale sau care sufera de obezitate
Valorile mentionate au fost preluate de pe site-ul SELF Nutrition Data (1), specializat pe analizarea alimentelor din punct de vedere nutritional.