
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
Vreau să știi!
Vrem sa fim sanatosi, dar ne place sa mancam de toate. De cele mai multe ori, ne fac cu ochiul preparatele care nu sunt cele mai bune pentru stilul de viata pe care ni-l dorim, dar pe care nu reusim sa ni-l impunem. Sunt gustoase fripturile grasute insotite de cartofi prajiti, prajiturile cu multa ciocolata si sucurile acidulate. Exemplele sunt mii, astea ne-au venit la indemana.
Sa revenim! Ar trebui sa ne faca cu ochiul fructele, legumele si pestele, toate fiind extrem de relevante pentru sanatatea ochilor. Este important sa iti diversifici dieta alimentara punand accent pe produse bogate in elemente necesare ochilor.
Somonul, tonul şi sardinele, adică peştele gras, precum şi uleiurile grase au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, beneficii împotriva sindromului de ochi uscat şi retinopatiei. Somonul este bogat în astaxanthin, un antioxidant puternic, care se găseşte şi în anumite alge şi creveţi. Contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare senile (DMS). Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, cu efect împotriva DMS şi a proceselor inflamatorii care afectează ochii.
Sa trecem la legume!
Varza, broccoli şi spanacul furnizează luteina, care protejează ochii împotriva deteriorării din cauza stresului oxidativ şi contribuie la îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Betacarotenul din morcovi, spanac sau pătrunjel lupta împotriva sindromului de ochi uscat, susţine fluxul de sânge la nivel ocular şi îmbunătăţeşte vederea în întuneric. Cataracta este o altă afecţiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu măsline este o sursă de vitamina C şi de vitamina A. Aceste vitamine stopează procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant.
Fructele, miracolul care te ajuta sa vezi bine!
Cireşele, afinele, coacăzele şi strugurii conţin un pigment numit antociani, cu proprietăţi antioxidante puternice şi cu efecte benefice asupra circulaţiei sangvine oculare.