Clicky

VITAMINA B12 - 9 BENEFICII PENTRU ORGANISM

Vitaminele B12 sunt un grup de substanțe biologice care conțin cobalt. Aceste elemente active se numesc cobalamine. În produse farmaceutice, este numit și factorul extern al lui Castle, ceea ce indică capacitatea de a îmbunătăți procesele de circulație a sângelui.
Alimente care conțin vitamina B12:
pește (biban de mare, sardine, păstrăv, somon chum, hering);
brânză de vaci cu un procent scăzut de grăsime, lapte, brânză, smântână cu conținut scăzut de grăsimi;
crustacee;
drojdie proaspătă;
carne (miel, iepure, vită);
ficat.
Pe lângă faptul că se găsește în alimente, vitamina poate fi achiziționată și sub formă de tablete sau injectabile. Aportul regulat de vitamina B12 are un efect semnificativ asupra îmbunătățirii funcționării celulelor nervoase.
Doza recomandată pentru utilizare de către adulți este de 2,4 micrograme pe zi. Femeile însărcinate și care alăptează au voie să ia vitamina în cantități mai mari. În acest caz, doza specifică trebuie verificată cu un medic obstetrician-ginecolog sau pediatru.
Beneficiul incontestabil al vitaminei B12 este că poate stimula procesele fiziologice naturale ale organismului. Componentele acesteia ajută la îmbunătățirea memoriei, la creșterea energiei și la prevenirea riscului de boli cardiovasculare.
Vitamina B12 – 9 beneficii pentru organism
Ajuta la formarea și creșterea numarului globulelor roșii
Diverse analize de sânge de laborator au arătat că deficiența de B12 provoacă o încetinire a formării globulelor roșii.
Celulele sanguine care sunt slab saturate cu vitamina B12 cresc în dimensiune și își schimbă forma de la rotundă la ovală. În această formă, ele nu sunt capabile să participe în mod corespunzător la procesul de circulație a sângelui, ducand la dezvoltarea anemiei megaloblastice. Din cauza lipsei de oxigen, celulele organelor interne încetează să funcționeze în modul lor obișnuit, iar o persoană cu astfel de tulburări începe să sufere de manifestări de slăbiciune prelungită, oboseală și amețeli frecvente.
Previne riscul de a dezvolta patologii fetale
Nivelurile normale de vitamine din sângele femeilor aflate deja în stadiile incipiente ale sarcinii reduc semnificativ riscul de apariție a oricăror patologii la făt. Vitamina B12 este necesară femeilor însărcinate, deoarece sistemul nervos și emisferele cerebrale care se formează la un copil în uter necesită în mod constant organismului mamei să mențină un nivel adecvat al vitaminei. Iar deficiența sa, mai ales în primul trimestru, poate provoca nu numai apariția patologiei congenitale, ci și pericolul unui avort.
Tratament preventiv pentru osteoporoza
Persoanele diagnosticate cu deficiență de vitamina B12 au mai multe șanse de a suferi de boli ale sistemului osos din cauza scăderii densității minerale osoase a organismului. Oasele care nu au elementele necesare devin fragile, ceea ce înseamnă că sunt cele mai susceptibile la osteoporoză și fracturi frecvente.
Există o legătură directă între deficitul de vitamine și deteriorarea structurii osoase. Dezvoltarea unor astfel de boli la femei este mai des intalnită decat la bărbati.
Reduce riscul bolilor oculare
Luarea regulată de tablete sau injecții de vitamina B12 poate preveni aparitia bolilor oculare. În prezența unui anumit nivel al vitaminei, homocisteina, un aminoacid care provoacă dezvoltarea deficienței de vedere, începe să scadă, ceea ce reduce semnificativ apariția degenerării ochilor.
Suprimă depresia și îmbunătățește starea de spirit
Deși nu există date exacte privind efectul vitaminei B12 asupra stării de spirit a omului, rezultatele evaluărilor științifice demonstrează că utilizarea regulată a suplimentelor cu această vitamină stimulează producția naturală de serotonină, așa-numitul hormon al bucuriei și fericirii, de către creier. Prin participarea la reproducere și creșterea nivelului de serotonină, vitamina B12 ajută la combaterea depresiei.
Iar o scădere a nivelului de vitamina B12 din sânge poate duce la creșterea riscului de a dezvolta o formă severă de tulburare depresivă.
Stabilizează creierul
Vitamina B12 este, de asemenea, utilă în îmbunătățirea funcției creierului. Lipsa conținutului său poate provoca pierderi de memorie la vârstnici, de exemplu, dezvoltarea unei demențe senile atât de comune, precum boala Alzheimer.
Menținerea unui nivel adecvat de vitamine în sânge poate reduce riscul modificărilor atrofice ale creierului și, astfel, protejează împotriva apariției problemelor de memorie.
Oferă un plus de energie
Suplimentele de vitamina B12 au fost întotdeauna foarte populare. Vitaminele B sunt substanțe care joacă un rol important în procesul de producere a energiei din organism.
Vitamina B12 este una dintre acele substanțe care se dizolvă ușor în apă, iar acest lucru indică incapacitatea sa de a rămâne în organism pentru o perioadă lungă de timp. Datorită excreției rapide a vitaminei prin urină sau transpirație, devine dificilă menținerea cantității acesteia.
Dacă o persoană este diagnosticată cu deficiență de vitamina B12, luarea unui supliment este o opțiune excelentă. Acest lucru va ajuta la refacerea resurselor energetice ale corpului. Vitamina B12 este implicată în lupta împotriva semnelor de oboseală și slăbiciune.
Îmbunătățește funcționarea sistemului cardiovascular
Niveluri mai mari decât cele normale de homocisteină în sânge prezintă un risc puternic de probleme cardiace. Atunci când sunt detectate semne de deficit de vitamina B12, aminoacidul de mai sus provoacă disfuncționalități ale sistemului cardiovascular, ceea ce crește riscul de atac de cord și boli coronariene.
Îmbunătățește starea unghiilor, părului și a pielii
Consecințele scăderii nivelului de vitamina B12 sunt o deteriorare a pielii, unghii casante, modificări ale structurii părului și inflamarea colțurilor gurii.
Este important de reținut că cea mai mare cantitate de vitamina B12 se găsește în alimentele care sunt de natură animală. Persoanele care practică o dietă vegană suferă de deficit de vitamina B12 mai des decât persoanele care consumă în mod regulat produse din carne. De asemenea, se regaseste în produse lactate și cereale, dar aceste surse nu sunt capabile să-i asigure organismului uman cantitatea potrivită.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SE POT CORECTA CEARCANELE: DR OMAR WAHBA

Next post

CONOPIDA: 8 BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU SĂNĂTATE

post-img