Clicky

VIRUSUL (ÎNCĂ) NEÎMBLÂNZIT AL HEPATITEI C

Hepatita C este o boală infecțioasă a ficatului cauzată de virusul hepatitic C (HCV). Acest virus poate duce la inflamație și leziuni hepatice și, în cazuri severe, poate cauza ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. În acest articol, vom discuta mai multe despre cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea hepatitei C.

Cauzele hepatitei C

Virusul hepatitei C este transmis prin contactul cu sângele infectat. Cele mai comune cauze ale infecției cu HCV sunt:

Injectarea drogurilor. Folosirea acelor și seringilor contaminate cu sânge infectat poate duce la transmiterea virusului.

Transfuzii de sânge și transplanturi de organe. În trecut, donatorii de sânge nu erau testați pentru hepatita C. Astfel, persoanele care au primit transfuzii de sânge sau transplanturi de organe înainte de testarea sângelui pentru hepatita C sunt la risc de a fi infectate.

Contact sexual. În ciuda faptului că riscul de transmitere a HCV prin contact sexual este mic, aceasta poate apărea, în special, în cazul în care una dintre persoane are leziuni cutanate sau alte boli cu transmitere sexuală.

De la mamele infectate cu HCV. Unele mame cu hepatita C pot transmite virusul la copiii lor în timpul nașterii. Rata de transmitere este de aproximativ 6 din 100 de cazuri.

Simptomele hepatitei C

Mulți oameni cu hepatită C nu prezintă simptome în primele stadii ale infecției. Atunci când apar primele semne, acestea pot include:

  • Oboseală persistentă

  • Febra

  • Pierderea poftei de mâncare

  • Grețuri și vărsături

  • Dureri abdominale

  • Urină de culoare închisă

  • Icter (galbenarea pielii și a ochilor)

Diagnosticul hepatitei C

Pentru a diagnostica hepatita C sunt utilizate testele de sânge. Testele pot determina dacă ai anticorpi împotriva virusului hepatitic C sau dacă virusul este prezent în sânge. De asemenea, medicul poate face o biopsie hepatică pentru a determina gradul de leziuni hepatice.

Tratamentul hepatitei C

Tratamentul hepatitei C depinde de gradul de leziuni hepatice și de tipul de virus hepatitic C. In general, sunt prescrise medicamentele antivirale pentru a trata hepatita C. Aceste medicamente au efecte secundare și pot fi costisitoare, dar sunt eficiente în tratarea bolii.

Prevenirea hepatitei C

Prevenirea hepatitei C este importantă pentru a reduce riscul de infectare. Pentru a preveni hepatitei C, evită contactul cu sângele infectat si nu folosi niciodată acul sau seringa altei persoane. De asemenea, verifica daca ustensilele de manichiura au fost bine sterilizate inainte, iar acele de analize si tatuaje sa fie dessigilate in fata ta.

În concluzie, hepatita C este o boală infecțioasă gravă care poate duce la leziuni hepatice, ciroză hepatică și cancer hepatic. Infecția cu virusul hepatitic C poate fi prevenită prin evitarea contactului cu sângele infectat și prin respectarea măsurilor de igienă și de siguranță la locul de muncă. Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat al hepatitei C sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și pentru a asigura o recuperare completă. Este important să consulți un medic dacă ai simptome de hepatită C sau dacă crezi că ai fost expus la virusul hepatitic C.

Distribuie
post-img
Prev post

ISOPUL, PLANTA VINDECĂTOARE

Next post

SĂNĂTATEA TRECE PRIN FARFURIE!

post-img