Clicky

VIAȚA CU GASTRITĂ: CUM SĂ ALEGI DIETA POTRIVITĂ?

Simptomele gastritei trec adesea neobservate. Durerea abdominală pe stomacul gol sau după masă, greața, vărsăturile, arsurile la stomac, tulburările de scaun sunt cel mai adesea înecate de pastile. Dar această abordare este complet greșită.

La primul semn de gastrită, trebuie să consultați un medic. Un stomac bolnav duce la o funcționare defectuoasă a întregului tract gastrointestinal. Tratamentul principal este de obicei completat cu o dietă specială.

Inflamația stomacului care afectează membrana mucoasă se numește gastrită. Cu toate acestea, problemele cu sistemul digestiv sunt adesea ignorate, ceea ce poate duce la boala ulcerului peptic, iar în formă avansată provoacă cancer de stomac.

Gastrita este acută și cronică. În primul caz, boala se dezvoltă rapid și este însoțită de dureri severe, arsuri la stomac și greață. În al doilea, se desfășoară încet și de foarte multe ori practic nu se manifestă.

Mulți factori pot provoca apariția acestei boli. Una dintre cele mai comune este bacteria Helicobacter pylori. Problema cu gastrita este că, ca orice altă boală inflamatorie, poate fi asimptomatică. Mai ales în stadiile incipiente ale dezvoltării sale.

Gastrita se poate manifesta în diferite moduri. Acestea nu sunt doar dureri ascuțite în abdomen, ci și arsuri la stomac, eructații, salivație, respirație urât mirositoare și chiar vărsături.

Există multe motive pentru gastrită: inclusiv supraalimentarea și infecția bacteriană și expunerea la substanțe chimice (de exemplu, acizi sau alcalii), alimente neobișnuit de picante, anumite medicamente, stres frecvent, predispoziție ereditară, abuz de alcool.

Tratament și dietă

Tratamentul gastritei este ales de medic în funcție de cauzele bolii. Pot fi utilizate antibiotice, antispastice, antiemetice și antiacide. Uneori, pacientul are nevoie doar de odihnă dacă gastrita este cauzată de stres. De asemenea, restricția alimentară ii va fi de mare ajutor.

În trecut, pacienții care sufereau de gastrită erau sfătuiți de către medici să urmeze o dietă. Cel mai adesea, li se cerea sa renunte la alimentele picante, la conserve, fast-food sau prăjelilor. De asemenea, erau sfatuiti sa consume alimentele mai mult sub forma de piureuri, in stare lichidă sau cat mai moi, fierte in apa sau la abur. De asemenea, nu erau recomandate alimentele cu multe fibre.

Cei cu gastrită cronică puteau consuma nu doar alimente fierte și înăbușite, ci chiar și unele prăjite, doar fără crustă.

De regulă, pacientul înțelege intuitiv ce produse îi aduc un disconfort maxim. Un jurnal de autoobservare poate fi un instrument la îndemână, cu ajutorul căruia poți afla ce alimente (mâncăruri) provoacă disconfort.

Potrivit opiniilor moderne, pentru a controla cu succes simptomele gastritei, este necesar un tratament în timp util de către un gastroenterolog, iar apoi va fi suficient să urmați recomandările obișnuite pentru un stil de viață sănătos și activitate fizică.

Dieta in caz de gastrita

Din meniu, va trebui să excludeți:

  • produsele in care se regasesc conservanți,

  • potențiatori de aromă,

  • coloranți artificiali;

  • legume și fructe crude;

  • lapte și orice produse lactate;

  • toate tipurile de produse de patiserie, cu excepția pâinii vechi (“cea de ieri”);

  • margarina,

  • uleiul de gătit și untul;

  • orzul;

  • leguminoase.

Este obligatoriu să alegeți o dietă cu medicul curant.

Dieta pentru gastrita cronica cu aciditate ridicata

În gastrita cronică, alimentele prăjite și grase sunt complet excluse din dietă. Toate alimentele sunt fierte, la abur sau coapte.

Nu puteți mânca alimente picante și condimente, mirodenii, fructe de pădure și fructe, precum și carne afumată și conserve.

Se prepara, de obicei, supe creme de legume, iar celelalte produse trebuie pasate. Mai puteți găti carne slabă sau pește. La desert, vă puteți permite câteva fructe coapte, non-acide, jeleu și miere.

Sunt excluse din meniu ciupercile, varza albă, ceapa și usturoiul, măcrișul, spanacul, napii, pâinea neagră, precum și mazărea, fasolea și citricele.

Dieta pentru gastrita cronica cu aciditate scazuta

În cazul gastritei cu aciditate scăzută, laptele integral, produsele proaspete din aluat și strugurii, precum și grăsimile animale, nu sunt recomandate.

Este de preferat să faceți o supă de pește slab, puteți găti cotlet la abur, omletă, cereale, paste. Iar pentru desert – mousse și piureuri, bezele, compoturi, sucuri din fructe și fructe de pădure neacide.

Alimentele care conțin fibre întregi, neprocesate termic, cum ar fi fructele și legumele proaspete, în special varza, morcovii, ciupercile, ar trebui excluse din dietă.

Distribuie
post-img
Prev post

CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CREIERUL UNEI PERSOANE ÎNDRĂGOSTITE

Next post

PLANTE CU EFECT AFRODISIAC

post-img