Clicky

VARZA MURATĂ, 8 BENEFICII SURPRINZĂTOARE

Se presupune ca varza murata își are originea în China si ar fi aparut cu 2.000 de ani în urmă. Pe atunci, fermentarea era una dintre metodele de prevenire a alterarii rapide a produsului.

Varza murată a trecut testul timpului și a devenit o garnitură și un condiment popular în multe culturi. Este apreciat în special în Germania, de unde provine numele ei, dar a devenit un fel de mâncare tradiționala multe țări, cum ar fi Belarus, Bulgaria, Germania, Polonia, Rusia, Ucraina, Republica Cehă etc.

Datorită fermentației, varza murată are mult mai multe beneficii pentru sănătate și nutriție decât varza proaspătă.

Va prezentam 8 beneficii pentru sănătate ale varzei murate:

1. Varza murată este foarte hrănitoare.

Varza murată conține mulți nutrienți importanți pentru o sănătate optimă. Un bol de varza murata oferă:

Calorii: 27

Grăsime: 0 grame

Carbohidrați: 6 grame

Fibre: 4 grame

Proteine: 1 gram

Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Ea vine cu vitaminele A, B, C și E, are un conținut ridicat de biotină, niacină, calciu, potasiu, fosfor și alte elemente implicate în metabolism;

Fermentarea varzei murate creează un mediu propice creșterii probioticelor benefice. Probioticele sunt bacterii care oferă beneficii extraordinare pentru sănătate. Ele ajută să facă alimentele mai digerabile, ceea ce crește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele, făcând varza murată mai hrănitoare decât varza crudă sau salata de varză.

Insa, varza murată poate avea un conținut ridicat de sodiu. Trebuie sa țineți cont de acest lucru dacă urmăriți consumul de sare.

2. Îmbunătățește digestia

Se spune că intestinul nostru conține peste 100 de trilioane de microorganisme sau „floră intestinală”, adică de peste 10 ori numărul total de celule din corp.

Varza murata nepasteurizata contine probiotice, bacterii benefice care actioneaza ca prima linie de aparare impotriva toxinelor si bacteriilor daunatoare. De asemenea, vă pot îmbunătăți digestia și sănătatea in general.

Probioticele descoperite în varza murată, pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacterian din intestin după ce a fost perturbat de antibiotice. Acest lucru poate ajuta la reducerea sau prevenirea diareei cauzate de antibiotice.

Cercetările arată, de asemenea, că probioticele ajută la reducerea gazelor, balonării, constipației, diareei și simptomelor asociate cu boala Crohn și colita ulceroasă.

Suplimentele probiotice pot conține de la 1 până la 50 de miliarde de unități formatoare de colonii (CFU) per doză. Prin comparație, 1 gram de varză murată poate conține 1.000-100 de milioane de CFU.

În acest sens, varza murată poate avea un avantaj. Studiile au arătat că o porție poate conține până la 28 de tulpini diferite de bacterii benefice organismului.

3. Îți întărește sistemul imunitar

Varza murată este o sursă de probiotice și nutrienți care stimulează imunitatea. În primul rând, bacteriile care locuiesc în intestine pot avea un efect profund asupra sistemului imunitar. Probioticele găsite în varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin, ceea ce ajută la menținerea sănătoasă a mucoasei intestinale.

Acestea formeaza o căptușeală intestinală puternică care ajută la prevenirea patrunderii substanțelor nedorite în organism și la declanșarea unei reactii imunitare.

Menținerea unei flore intestinale sănătoase ajută, de asemenea, la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare și poate chiar crește producția de anticorpi naturali.

În plus, consumul regulat de varza murată, poate reduce riscul de răceli și infecții ale tractului urinar.

Dacă vă îmbolnăviți, consumul regulat de alimente bogate în probiotice vă poate ajuta să vă recuperați mai repede.

Pe lângă faptul că este o sursă de probiotice, varza murată este bogată în vitamina C și fier, ambele promovând un sistem imunitar sănătos. Creșterea aportului de vitamina C atunci când sunteți răcit vă poate ajuta să scăpați mai repede de simptome.

Varza murată este o sursă de probiotice, vitamina C și fier, care ajută la întărirea sistemului imunitar.

4. Te ajuta să slăbești

Varza murată săracă în calorii, bogata în fibre și cu un conținut ridicat de probiotice, ajuta la prevenirea creșterii în greutate și la promovarea pierderii grăsimii corporale nedorite.

Acest lucru se datorează faptului că varza murată, ca majoritatea legumelor, are un conținut scăzut de calorii și este bogată în fibre. Dietele bogate în fibre inlatura senzatia de foame pentru mult timp, ceea ce vă poate ajuta să reduceți în mod natural aportul zilnic de calorii.

Probioticele găsite în varza murată vă pot ajuta, de asemenea, să slăbiți. Motivele exacte nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar oamenii de știință cred că unele probiotice pot reduce cantitatea de grăsime pe care organismul o absoarbe din alimente.

Diverse studii raportează că participanții care au primit alimente sau suplimente bogate în probiotice au pierdut mai mult în greutate decât cei care au luat un placebo.

5. Ajută la reducerea stresului și la menținerea sănătății creierului

În timp ce starea ta de spirit poate influența ceea ce mănânci, se crede că opusul este, de asemenea, adevărat. Ceea ce mănânci îți poate afecta starea de spirit și funcția creierului.

Un număr tot mai mare de studii au descoperit o legătură puternică între intestin și creier.

S-a demonstrat că tipul de bacterii prezente în intestin pot trimite mesaje către creier, afectând modul în care acesta funcționează și percepe lumea.

De exemplu, alimentele probiotice fermentate precum varza murată promovează flora intestinală sănătoasă, despre care studiile arată că poate ajuta la reducerea stresului și la menținerea creierului intr-o forma buna.

Probioticele din varza murata ajută la îmbunătățirea memoriei și la reducerea simptomelor de anxietate, depresie, autism și chiar tulburare obsesiv-compulsivă.

Varza murată promovează flora intestinală sănătoasă și poate crește absorbția mineralelor care reglează starea de spirit din dieta ta. Ambele efecte ajută la reducerea stresului și la menținerea creierului sănătos.

6. Poate reduce riscul anumitor tipuri de cancer

Varza contine antioxidanti si alti compusi vegetali benefici care pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a anumitor tipuri de cancer.

Cercetătorii cred că acești compuși pot ajuta la reducerea daunelor ADN-ului, la prevenirea mutațiilor celulare și la blocarea creșterii excesive a celulelor care în mod normal duce la dezvoltarea tumorilor.

Procesul de fermentare al varzei poate crea și anumiți compuși vegetali care inhibă creșterea celulelor precanceroase.

Într-un alt studiu, cercetătorii au observat că femeile care au mâncat multă varză și varză murată de la adolescență până la vârsta adultă au avut un risc redus de cancer de sân.

Un alt studiu la bărbați arată că varza are un efect similar asupra riscului de cancer de prostată.

7. Previne bolile cardiovasculare

Varza murată este bogata în fibre și probiotice, care pot ajuta la scăderea colesterolului si implicit a riscului de infarct, dar ajuta si la scăderea tensiunii arteriale.

În plus, varza murată este una dintre rarele surse vegetale de vitamina K2, care ajută la reducerea riscului de boli de inimă prin prevenirea formării depozitelor de calciu în artere.

8. Intareste sistemul osos

Varza murată conține vitamina K2, care joacă un rol important în sănătatea oaselor.

De exemplu, un studiu pe o durata de 3 ani la femeile aflate în postmenopauză a constatat că cele care au luat suplimente de vitamina K2 au experimentat o rată mai lentă a pierderii densității minerale osoase, legate de vârstă.

Suplimentarea cu vitamina K2 reduce riscul de fracturi vertebrale sau de șold.

Concluzie

Pentru a-si pastra proprietatile, trebuie sa evitați soiurile pasteurizate. Varza murată gătită este de obicei pasteurizată, ceea ce ii distruge probioticele benefice.

Evitați conservanții, care pot reduce cantitatea de probiotice benefice. De asemenea, atentie la zaharurile adaugate. Varza murată trebuie să conțină doar trei ingrediente principale: varză, apa și sare.

Distribuie
post-img
Prev post

AGORAFOBIA

Next post

ENTORSA DE GLEZNA - DR. MIHAI RASCU - MEDIC ORTOPED

post-img