Clicky

VARICELE - CAUZE, SIMPTOME, COMPLICAȚII

Varicele este una dintre cele mai frecvente boli umane la nivel mondial. Bolile venoase sunt incluse în lista bolilor civilizației de astăzi. Astfel, varicele apare la 35% dintre femei și 20% dintre bărbați (sursa Organizația Mondială a Sănătății).

Până în prezent, metodele moderne de tratament au făcut un mare pas înainte, iar tratamentul varicelor, în majoritatea cazurilor, a ajuns sa fie o metoda nechirurgicala si nedureroasa. Care sunt cauzele venelor varicoase și este posibil să evitam o astfel de boală?

Cauzele varicelor

Sângele circulă continuu în corpul uman, inima, venele și arterele participă direct și constant la această mișcare. Prin artere, sângele se deplasează de sus în jos, prin vene, dimpotrivă, de jos în sus, spre inimă. În sus, sângele se mișcă în smucituri, fixându-se în locurile în care sunt situate valvele, iar valvele, la rândul lor, împiedică sângele să se întoarcă înapoi în jos. Astfel, sângele se mișcă liber de la o valvă la alta.

Această mișcare a sângelui se realizează cu munca corectă și completă a mușchilor extremităților inferioare. Dar dacă supapa nu se contractă suficient, atunci o parte din sânge se întoarce în jos, ceea ce duce la o creștere a presiunii venoase și la extinderea ulterioară a venelor. Rezultatul este stagnarea sângelui în vene.

Ce ar putea cauza defectarea valvelor?

Motivele pot fi atât factori externi, cât și dispoziția genetică. Venele se contracta cu ajutorul muschilor situati in jur. Dacă o persoană are un stil de viață sedentar sau o muncă care implică o poziție constantă așezată, cum ar fi sofatul sau munca de birou, atunci mușchii devin inactivi și slabi, ceea ce duce la afectarea circulației sângelui și, în consecință, la boli venoase.

Factorii externi și cauzele varicelor pot fi:

 • greutate excesiva

 • sarcina

 • luarea de medicamente hormonale

 • menopauza

 • sarcina pe membrele inferioare

 • stil de viata sedentar

 • muncă care implică o prezență constantă în poziție șezând

 • munca care implica statul in picioare fara posibilitatea de odihna si schimbarea pozitiei corpului

 • purtarea frecventă a tocurilor înalte

 • purtarea lenjerie intimă strâmtă

 • transportatrea frecventa de greutati

 • tulburari digestive cronice (constipatie)

 • diverse boli cronice concomitente (diabet zaharat, boli ale sistemului cardiovascular, boli de rinichi)

Simptomele și manifestările venelor varicoase

Cu varice ale extremităților inferioare, venele cresc în dimensiune, dar acest lucru nu devine imediat vizibil. Semnele vizibile ale venelor varicoase ale extremităților inferioare apar mult mai târziu decât debutul bolii. Prin urmare, trebuie să fiți deosebit de atenți la sănătatea venelor mai ales daca aveti in familie persoane care au fost diagnosticate cu aceasta boala. Chiar dacă nu există simptome vizibile, este mai bine să consultați un medic și să excludeți posibila dezvoltare a venelor varicoase. Dacă există o predispoziție genetică la varice, dacă stilul de viață este inactiv, dacă există modificări hormonale în organism, precum consumul de droguri, sarcina sau menopauză, este necesar să se cunoască simptomele varicelor.

Simptomele inițiale ale venelor varicoase:

 • senzație de greutate a extremităților inferioare;

 • senzație de plenitudine la nivelul extremităților inferioare;

 • oboseală mare în timpul mersului;

 • convulsii usoare;

 • apariția unui model venos vizibil;

 • apariția venelor și nodurilor proeminente

Pe extremitățile inferioare încep să apară asteriscuri și ochiuri venoase nedureroase. Deja în această etapă, este necesar să se ia măsuri și să se înceapă tratamentul, deoarece venele varicoase se vor dezvolta rapid.

Odată cu progresia ulterioară, apar simptome de insuficiență venoasă cronică.

Semne inițiale ale insuficienței venoase cronice:

 • umflarea permanentă a extremităților inferioare;

 • aparitia pigmentarii, uscaciunea pielii extremitatilor inferioare (apare din cauza malnutritiei pielii din cauza stazei venoase);

 • apar eczeme venoase si erizipelul venos;

 • apar ulcere ale piciorului.

Tromboflebita este o complicație care se poate dezvolta și cu manifestările inițiale ale varicelor, când apare stagnarea venelor. Congestia este una dintre principalele condiții pentru dezvoltarea tromboflebitei.

În astfel de stadii de dezvoltare a venelor varicoase, boala este însoțită de oboseală ridicată, pacientul are dificultăți severe de respirație și bătăi frecvente ale inimii.

Dacă nu se asigură tratamentul în timp util, boala se dezvoltă, provocând tot felul de complicații. Deci, cu varice, circulația sângelui este perturbată, se acumulează în vase, ceea ce provoacă presiune intravenoasă și, ca urmare, apar edem și eczeme varicoase.

Edemul, la rândul său, provoacă complicații suplimentare, cum ar fi inflamația pielii și mâncărimea neplăcută.

Dacă sângele acumulat rămâne în vase mult timp, locurile de acumulare devin inflamate, unde sunt situate vasele afectate, apar pete pigmentare întunecate, pielea devine densă și aspră. În plus, inflamația devine cronică și duce la atrofie albă – cicatrici albe dureroase.

Ulcerele trofice (venoase) se formează în vene din cauza circulației sanguine afectate. Ulcerele trofice necesită tratament obligatoriu, deoarece nu se vindecă singuri. Circulația sângelui este perturbată, sângele nu furnizează substanțele necesare vindecării, iar microbii din zona afectată încep să se înmulțească – ulcerele cresc în dimensiune și devin inflamate.

Este mai bine să consultați un medic în stadiile inițiale ale varicelor, nu trebuie să așteptați până când varicele se manifestă în totalitate. La programare, puteți obține informații detaliate despre starea actuală a vaselor venoase – dacă supapele funcționează corect, care este starea pereților vaselor, dacă există cheaguri de sânge etc. În timpul acțiunilor de diagnostic, medicul stabilește sau exclude prezența venelor varicoase, apoi determină varianta nosologică a bolii venoase cronice și determină strategiile de tratament.

Este posibil să aleaga o singură metodă sau o combinație de mai multe metode potrivite pentru tratamentul varicelor. Metodele moderne de tratament al venelor varicoase permit efectuarea procedurii fără durere și absolut în siguranță.

Amintiți-vă că este absolut imposibil să amânați cursul bolii, deoarece varicele pot provoca tot felul de complicații.

Complicații ale venelor varicoase

Tromboflebită. Vasele inflamate pot duce la tromboflebită: pe lângă pereții vaselor, țesuturile din jur devin și inflamate, se observă simptome dureroase la nivelul picioarelor, pielea din zonele de inflamație devine roșie și temperatura corpului crește.

Sângerare venoasă. Cu varice ale extremităților inferioare, circulația sângelui este perturbată, presiunea intravenoasă crește. Ca urmare, venele se umflă și cresc în dimensiune. Orice impact extern – o rănire minoră, o vânătaie ușoară – poate provoca sângerare venoasă, care, de regulă, trece neobservată, deoarece nu provoacă durere, dar poate duce la pierderi semnificative de sânge și poate provoca riscuri mari.

Tromboză venoasă profundă. Trombii sunt cheaguri de sânge în vasele de sânge si se formează ca urmare a circulației sanguine afectate și a pereților vaselor afectați. Cheagurile de sânge blochează canalele venoase, ceea ce duce la tromboză venoasă profundă.

Boala trebuie tratată în timp util, evitând tot felul de complicații. Un medic experimentat va determina venele varicoase ale extremităților inferioare chiar în manifestarea sa inițială.

Cel mai important lucru este prevenirea venelor varicoase, care are nevoie de un stil de viață sănătos și o organizare corectă a muncii și odihnei.

De aceea, eliminați sarcinile frecvente și constante pe extremitățile inferioare, evitați alimentele grase, prăjite, sărate, odihniti-vă cu picioarele ridicate la un unghi de 20 de grade, aveti grija de greutatea corporala, faceti exerciții, eliminati obiceiurile proaste (alcool, fumat). De asemenea, prevenirea bolilor varicoase include sportul, înotul, precum și masajul picioarelor și al membrelor inferioare.

Distribuie
post-img
Prev post

MASCĂ DIN CAFEA PENTRU UN PĂR SĂNĂTOS ȘI TEN LUMINOS

Next post

ROLUL RADIOLOGIEI INTERVENTIONALE IN ONCOLOGIE

post-img