Clicky

Urzica, planta medicinală cu puteri nebănuite

Urzica este o plantă cunoscută încă din Antichitate, care crește pretutindeni și care are proprietăți vindecătoare într-o mulțime de afecțiuni.
Urzica nu este doar o plantă medicinală, este un adevărat medicament, care este de folos în vitaminizarea și mineralizarea organismului nostru.
Vă spunem toate acestea de pe acum, când suntem în toiul iernii, pentru ca la primăvară, când începe vremea urzicilor, să aveți suficiente motive ca să nu le ocoliți, ci să le alegeți pentru sănătatea dumneavoastră.
Ce se recoltează de la urzici:
1.În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană, frunzele, care se pot consuma în stare proaspătă în diferite preparate sau în stare uscată.
2. În scopuri medicinale se recoltează plantele în întregime, deoarece toate părțile unei urzici, respectiv frunze, rădăcini, semințe, sunt prețioase pentru sănătate și au proprietăți terapeutice.
Cura cu urzici, indicată la orice vârstă:
O cură susţinută de urzici, luate sub diferite forme, are acţiuni favorabile pe o paletă largă de afecţiuni maladive, anume digestive, genitale, renale, pulmonare, cardiovasculare, reumatismale, recomanda regretatul prof. univ. Constantin Milică.
-În boli digestive previne şi combate gastritele, ulcerele, hepatitele, constipațiile ușoare.
-În boli genitale are efecte în tulburările de memopauză, în prevenirea şi combaterea hemoragiilor uterine după naşteri (urzică, asociată cu traista-ciobanului şi răchitan), hipermenoree (menstre abundente şi neregulate), dismenoree, leucoree.
-În afecţiuni renale, preparatele din urzică au eficacitate în infecţie renală, retenţie urinară, uremie (infuzie din frunze, rădăcini de urzică, consumând un litru ceai pe zi, în locul apei potabile), reducerea procentului de uree, acid uric şi creatinină, dar și în gută.
-În afecţiuni pulmonare, cura cu urzici este eficientă pentru bronşite şi astm bronşic, fluidificarea secreţiilor bronşice, tuse seacă şi convulsivă, răceli frecvente, dureri de piept. În tuberculoză este de folos un decoct din rădăcini şi frunze de urzică cu miere şi fagure alb, în cure de 1-2 luni, sau pulbere din frunze uscate, luate cu miere, în proporţii egale.
-În boli cardiovasculare, tinctura de urzici este eficientă în arterite şi ca masaj în zona inimii.
-La tulburările de metabolism (diabet zaharat, obezitate), sunt recomandate cure de 3 săptămâni, repetate în cursul anului, folosind amestec de urzici, teci de fasole şi frunze de dud şi nuc.
Extern. Urzica este folosită și în industria cosmetică, în fabricarea pastei de dinți, a șamponului, dar și în dermatologie.
Rețetă contra căderii părului:
Contra căderii părului se prepară un decont din 250 g rădăcină sau frunze mărunțite la 1 litru de apă, lăsând să fiarbă la foc mic timp de o jumătate de oră. Se adugă câteva linguri de oțet. Cu această loțiune se spală părul o dată pe săptămână.

 

Distribuie
post-img
Prev post

Cât poți să stai într-un picior?

Next post

VREAU SA STII!

post-img