Clicky

UNTIȘORUL, LEAC TONIFIANT DE PRIMĂVARĂ

Untișorul este o plantă cu flori galben-aurii, care înflorește primăvara și care se recoltează din martie până în luna mai.

Untișorul crește în Europa și Asia, în țara noastră fiind cunoscută sub mai multe denumiri, respectiv salată de câmp, untișor de pădure sau sălățica.

Alături de celelalte plante depurative de primăvară, untișorul contribuie la detoxifierea organismului. El curăță sângele și ficatul, are proprietăți antianemice și întărește imunitatea.

Practic, această plantă care anunță trezirea naturii la viață la începutul primăverii ne ajută și pe noi, oamenii, să ne întărim organismul după o iarnă lungă.

Datorită conținutului bogat în vitamina C, cura cu untișor se recomandă persoanelor care suferă de afecțiuni dermatologice, în special acnee, deoarece ajută la curățarea tenului.

Atenție! În cantitate mare, untișorul este toxic pentru organism. După momentul înfloririi, planta poate să fie folosită doar pentru uz extern, sub formă de tinctură sau unguent.

În timpul curelor de primăvară, câteva frunze de untișor în salată sunt suficiente. De fasemenea, frunzele de untișor se mai pot adăuga în ciorbe.

Infuzia de untișor. Peste o linguriță de plantă uscată, se toarnă 200 ml apă clocotită și se lasă la infuzat 5 minute.

Tinctura de untișor se prepară din planta proaspăt macerată în alcool. Într-un borcan se pune cât mai multă plantă proaspătă, apoi se toarnă alcoolul astfel încât să acopere planta. Se ține la macerat timp de două săptămâni. Se folosește în uz extern.

Preparatele de uz extern realizate din untișor sunt antiiflamatorii și astringente. Ele sunt recomandate în eczeme, mușcături de căpușe, hemoroizi și varice.

Distribuie
post-img
Prev post

ȘAPTE FACTORI CARE PREVIN DECLINUL MENTAL

Next post

BENEFICIILE SEMINȚELOR DE FLOAREA SOARELUI

post-img