Clicky

UNT VERDE DIN LEURDA

Leurda crește primăvară în păduri si este printre primele plante verzi care apare dupa zapada. Pentru ca are un gust si o aroma foarte asemanatoare cu usturoiul i se mai zice si “usturoi sălbatic”, desi are diferite denumiri in functie de zona. Este numita „ceapă de urs” sau „ceapă sălbatică” si este foarte bogata în vitamine, în special vitamina C.

Din această verdeață de pădure se prepară gustări, salate, aperitive delicioase și chiar supe. Cea mai simplă rețetă este să sortați usturoiul sălbatic, să-l spălați, să-l uscați, să-l mărunțiți și să-l asezonați cu ulei vegetal sau smântână. Desigur, la această salată puteți adăuga un ou fiert, castraveți proaspeti sau ridichi.

O salată simplă, dar foarte gustoasă este făcută din sfeclă fiartă, usturoi sălbatic și brânză feta. Amestecați această salată cu ulei de măsline și suc de lămâie.

Dacă asezonezi leurda tocata cu ardei iute și adaugi smântână, obții un condiment picant delicios pentru carne prăjită sau chiftele.

De asemenea, puteti să adăugați usturoi sălbatic la vânatul înăbușit – carnea va deveni mai fragedă, cu o nouă notă de gust.

Leurda se găteste rapid, un minut și jumătate până la două minute, așa că se adaugă la sfârșitul prepararii. Se mai poate adauga în sosuri si marinade. Puteți, de exemplu, să pregătiți sos pesto, iar leurda va fi o alternativă excelentă la busuioc.

Odată ce adăugati usturoi sălbatic mancarurilor de legume, umpluturilor de plăcinte sau coltunașilor cu brânză de vaci, acestea vor dobândi un nou gust.

Leurda se poate pastra pentru sezonul rece la congelator, in saramura și conservata.

Merită, de asemenea, să încercați să amestecati crema de branza cu leurda si veti obtine o baza delicioasa pentru sandvișuri.

Iar noi va prezentam cum sa preparati un unt (verde) cu leurda.

Ingrediente:

250 g unt, o legătură de leurda, 1⁄2 linguriță suc de lămâie, sare și piper negru după gust.

Se spală usturoiul sălbatic, se usucă și se toacă mărunt. Se încălzește untul timp de 10-20 de secunde la cuptorul cu microunde până devine moale. Apoi bateți cu mixerul timp de 2-3 minute. Se adaugă sare, piper, sucul de lămâie și leurda. Se mixeaza din nou. Compozitia rezultată se pune pe folie alimentară și rulează in forma de salam, asigurându-va ca nu curge pe la margini. Ruloul se pune la congelator pentru a se răci.

Cu acest unt se pot face sandvișuri, poate fi pus in piureul de cartofi sau in crema de branza. Este delicios!

Distribuie
post-img
Prev post

DE CÂTĂ MIȘCARE ESTE NEVOIE PENTRU A SCĂPA DE CALORII, DUPĂ CE MÂNCĂM CIPSURI, PIZZA ȘI CIOCOLATĂ

Next post

LĂCRĂMIOARA, O PLANTĂ SUAVĂ CARE NE CALMEAZĂ ȘI NE AJUTĂ INIMA

post-img