Clicky

Unghia încarnată - cauze, complicații, tratament

Unghia încarnată, un adevărat coșmar pentru cei care se confruntă cu această problemă, este o afecțiune cunoscută sub denumirea de onicocriptoză.
Deși poate afecta și degetele de la mâini, unghia încarnată este localizată de obicei la degetele mari de la picioare și constă în pătrunderea colțului unghiei în pielea de lângă unghie.
Încarnarea unghiei duce la inflamarea țesutului cutanat din jur, care devine roșu, umflat, dureros. Uneori, poate crește țesut în exces sau poate apărea infecția secundară, avertizează dr. Ana Calistru, medic specialist Dermatologie.
Deși se întâlnește la diferite vârste, unghia încarnată afectează mai frecvent adolescenții și tinerii. Atenție! Persoanele cu diabet trebuie să aibă grijă la tăierea unghiilor, deoarece sunt mai predispuse la a dezvolta infecții!
Cauze:
-purtarea de încălțăminte neadecvată, care comprimă degetele și favorizează curbarea unghiilor în piele;
-tăierea incorectă a unghiilor: prea scurt, tăierea colțurilor;
-un traumatism local;
-predispoziția genetică.
Tratamentul unghiei încarnate:
Tratamentul chirurgical se recomandă în formele mai severe. Intervenția se efectuează sub anestezie locală. Aceasta constă în îndepărtarea părții încarnate a lamei ungheale și ablația porțiunii de rădăcină corespondentă acestei zone, explică dr. Ana Calistru. Ablația se poate face prin tăiere cu bisturiul, electrocauterizare sau sub formă de ablație chimică cu fenol. Aceasta din urmă este cea recomandată de specialiștii din domeniu, datorită ratei mari de eficiență (97%).
Remedii naturiste:
Apă caldă. În cazul în care suferiți de unghii încarnate, puneți picioarele în apă caldă de câteva ori pe zi, deoarece ajută foarte mult la ameliorarea umflării, durerii și sensibilității. Puneți într-un lighean apă caldă și introduceți picioarele pentru 15 – 20 de minute. Pentru rezultate bune repetați această procedură de 3-4 ori pe zi.
Sarea Epsom, cunoscută științific ca sulfat de magneziu, este eficientă pentru tratarea unghiilor încarnate deoarece înmoaie pielea din jurul zonei afectate și reduce inflamația. Se amestecă o lingură de sare Epsom într-un vas cu apă caldă. Se înmoaie picioarele în soluție timp de 20 de minute. Remediul se repetă de 3-4 ori pe săptămână.
Apă oxigenată. Acesta este un alt remediu naturist pentru tratarea unghiilor încarnate. Înmuiați o bucată de vată sau tifon în apă oxigenată și curățați unghia. Apa oxigenată se poate procura de la farmacii. Se mai numește peroxid de hidrogen. Această soluție reduce de asemenea riscul de infecție și inflamația.

Distribuie
post-img
Prev post

Păpădia, planta extraterestră

Next post

ELENA FEDORCAN - CONSTIPATIA

post-img