Clicky

ULEIURI ESENȚIALE BIBLICE EPISODUL 1

AUTOR: Doina Berescu-aromaterapeut &fondator Ecoland Production

Știați că există peste 200 de referiri în Biblie legate de uleiurile esențiale dovedind că ele au fost folosite încă din anul 3500 î.H. ?

Poate părea surprinzător dar cuvântul “ulei” apare de 191 ori în Biblie – mai mult decât alte cuvinte foarte folosite precum harul și bucuria! Referirile nu au ținut cont de momentele în care au fost folosite referințe generice precum mirosuri, dulciuri, parfumuri, unguente, uleiuri parfumate (versiunea timpurie a uleiurilor esențiale)

Se știe că în lumea biblică uleiurile erau des folosite pentru ungere și vindecare. Aș menționa doar faptul că în Exod, Dumnezeu îi dăruiește lui Moise o rețetă de ulei de ungere. Acesta includea smirna, cassia, scorţişoara ,toate combinate cu ulei de măsline.

 

În Biblie la loc de cinste este pomenit uleiul esenţial de tămâie ( Fankincense – Boswellia carteri ) folosit în ceremonii religioase de mii și mii de ani fiind considerat probabil cel mai spiritual ulei biblic. Acesta este extras din arborele Boswellia care trebuie să aibă cel puțin 40 de ani înainte de a se putea extrage o singură picătură de ulei din acesta. În vremurile biblice, 40 de ani erau mai mult decât semnificativi, deoarece simbolizau perioada trăită de o întreagă generație. Dintre utilizările antice ale uleiului esențial de tămâie amintesc : rolul de ungere sfântă, faptul că sporeşte meditația, este utilizat în procesul de îmbălsămare, dar și la ungerea nou-născuților ( pentru a porni și încheia ciclul unei vieți). Acesta este motivul pentru care a fost folosit și la nașterea lui Isus. În Biblie au fost nominalizate și modalitățiile de utilizare: freacarea pe piept și pe plămâni pentru un a produce un efect calmant, inspirarea profundă pentru ca aroma să devină un pertitent sprijin emoțional. De asemenea uleiul esențial de tămâie era considerat un ingredient important în produsele de îngrijire a pielii, recomandându-se difuzarea pentru efectul general de împământare și de focalizare.

De aceaiși apreciere se bucura și uleiul esenţial din smirnă ( Myrrh – Commiphora myrrha) . Mirul face parte din familia tămâiei şi este menționat într-una dintre cele mai vechi înregistrări medicale: o listă egipteană antică de rețete naturiste, fiind foarte bogat în sesquiterpene, compus care stimulează emoțiile și oxigenează creierul. Dintre utilizările antice amintesc : fixativ pentru a prelungi viața parfumurilor și unguentelor, utilizarea pe cordonul ombilical, în igiena orală, inhalat în timpul travaliului. Cercetările moderne au demonstrat că uleiul esențial de smirnă este un antioxidant puternic și sănătos pentru piele, de aceea se aplică pe buzele crăpate și pe pielea obosită. Este un ajutor util pentru meditație.

Egiptenii foloseau pentru îmbălsămarea morților uleiul esenţial din lemn de cedru ( Cedarwood – Cupressus sempervirens ), în timp ce tibetanii îl utilizau în procesul de tămâiere. Şi acest ulei este foarte bogat în sesquiterpene, stimulând emoțiile positive, având aromă lemnoasă, balsamică, caldă. În anichitate se folosea la curățarea spirituală, dezinfectarea instrumentelor religioase, fiind considerat un real ajutor în problemele pielii, stimularea minții și curățarea emoțională. Și astăzi uleiul esential din lemn de cedru este folosit la calmare și împământare, ajută la menţinerea pielii sănătoase, stimulează emoţiile calmante, fiind folosit prin difuzie înainte de culcare sau în preajma evenimentelor mari.

Alt ulei biblic ce miroase extraordinar este uleiul esenţial din lemn de santal ( Aloes sau Snadalwood – Santalum album) . Aroma sa este atât de liniștitoare încât dacă este amestecat cu uleiul de portocale devine un excellent aftershave natural. Nu este de mirare că este folosit de secole în medicina ayurvedică. În atichitate se folosea pentru : menţinerea optima a sistemului limfatic și cardiovascular, calmarea nervilor, revitalizarea pielii, pentru rolul său afrodisiac. Era de asemenea folosit la rugăciuni, în ceremonii religioase și totodată în procesul de îmbălsămare.

Nu putem trece cu vederea uleiul esenţial de chiparos ( Cypress – Cupressus sempervirens) la care doar din mirosul puternic al uleiului se poate deduce câteva dintre beneficiile sale: curățarea, susținerea şi protecţia organismului. În Biblie se recomanda plantarea de chiparoşi lângă morminte, deoarece acest copac avea rolul de a simboliza viața după moarte. Ne este de mirare că în cimitirele mediteraneene chiar și astăzi multe cimitire sunt decorate cu astfel de copaci. Legenda spune că și crucea lui Isus a fost făcută din lemn de chiparos. Cuvântul grecesc Cypress înseamnă “trăiți pentru totdeauna”. Aș aminti o utilizare mai puțin cunoscută. Ușile catedralei Sf. Petru sunt vechi de 1200 de ani și sunt fabricate din lemn de chiparos. După atâta timp nu dau semne de îmbătrânire care să arate trecerea anilor. Aș mai aminti că Insula Cypress este numită după numele acestui copac, atât de apreciat în vremurile biblice.

 

Alt ulei menționat în Biblie este uleiul esenţial de cassia (Cinnamomum cassia) distilat din ramurile şi frunzele copacului de cassia. Acest ingredient principal s-a regăsit în uleiul sfânt al ungerii lui Moise. Este bogat în referințe biblice și este menționat la loc de cinste într-una dintre cele mai vechi înregistrări medicale, “Papierul Ebers” datând din secolul al XVI-lea î.Hr. Din punct de vedere istoric, a fost folosit drept remediu natural în susținerea imunitații. Speciliștii moderni reliefează rolul uleiului esențial de cassia în susţinerea sentimentele de bunăstare, datorită bogației în antioxidanți, amintind că întotdeauna trebuie amestecat cu un ulei purtător, deoarece poate provoca iritarea pielii.

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

DORSOPATIA

Next post

5 LUCRURI PE CARE NU LE-AR FACE UN MEDIC DERMATOLOG

post-img