Clicky

ULEIUL DE CĂTINĂ-ELIXIR AL TINEREȚII SI AL PIELII

AUTOR: Doina Berescu, aromaterapeut & fondator Ecoland-Production

Iubesc și respect cătina și mă bucur zilnic de beneficiile ei consumând-o sau utilizând-o in preparatele cosmetice pe care le produc pentru unul dintre clienții companiei mele.Cu o cultură ecologică semnificativă în vecinătatea locuinței mele și cu un client căruia îi încorporez uleiul presat la rece de cătina în produse cosmetice, pledez pentru consumarea acestui miraculos fruct.

Iubesc cătina pentru unicitatea fructului care conține simultan cele două tipuri de vitamine, hidrosolubile și liposolubile, lucru nemaiîntâlnit la alte fructe, alături un continut semnificativ si bine echilibrat de minerale,aminoacizi,lipide,proteine,zaharuri,pectine,compuși carotenoidici si fenolici.

Cu un coținut în principii active de excepție este una dintre puținele plante din lume care poate fi folosită ,intern sau extern,la tratamentul unor afecțiuni de natura digestivă,alergii,boli neuroendocrine,afectiuni circulatorii,hepatice,alcoolism,anemii,astenie,stres iar extern in tratamentul arsurilor termice și chimice sau afectiunilor dermatologice datorate expunerii prelungite la iradieri și în produsele dermatocosmetice.

Prezentă în Farmacopeea din Mongolia,China sau Rusia dar și in Tibet, în scrierile medicului personal al lui Dalai Lama, se face vorbire si se recomandă folosirea acesteia pentru efectele benefice asupra metabolismului celular,cu rezultate de îmbunătățire a functiei hapatice a ficatului prin stimularea sintenzei proteinelor din ficat .Deasemenea ,cercetările au pus in evidență rolul ei în stimularea regenerării mucoasei tubului digestiv, a rolului de bun protector coronarian și importanța sa în încetinirea procesului de îmbătrânire prin captarea radicalilor liberi .Fiind o combinație echilibrată de multivitamine și minerale, așa cum numai natura știe să producă ,cătina este eficientă în caz de suprasolicitare fizică sau intelectuală intense ,în stres,pentru înlăturarea stării de oboseală,totodată fiind stimulată și capacitatea de apărare naturală a organismului de care avem atât de multă nevoie mai ales în acestă perioadă.

Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decât măceșul și de zece ori mai mult decât citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400–800 mg la 100 g suc proaspăt. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloză, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpă de morcov), microelemente și mineralele esențiale (Ca, P, Mg, K, Fe, Mn, Si, B, Ti), antioxidanți (licopen, taraxantină, zeaxantină, flavonoide, carotenoide), taninuri, steroli (campesterol,sitosterol), lecitine, inozitol, acid cafeic, acid clorogenic, acizi grași polinesaturati.Putem spune că acest fruct concentrează esențele în porții mici, deoarece concentrează în câteva grame, cât are greutate fructul, aproape toți microutrienţii esențiali.

De la cătină se folosesc fructele proaspete şi conservate, condiționate în diverse preparate: ceai, tinctură, sirop, extracte lipofile cu ulei de cătină standardizat. Mai puțin cunoscut este faptul că se folosesc în terapie şi frunzele, mugurii, scoarța şi rădăcina arborelui de cătină, sub diverse forme: decoct, tinctură, pulbere, gemoderivate.Nu este de mirare că datorită efectului nutritiv, energizant şi vitalizant, pentru capacitatea de creștere a rezistenței organismului şi puterea de protecție împotriva radiațiilor, inclusiv cosmice, cătina albă a fost folosită în alimentația cosmonauților, ulterior fiind utilizată ca hrană esențială concentrată şi pentru navigatorii de submarine şi aviatori.

Am putea sintetiza principalele beneficia și să afirmăm fără tăgadă : cătina are acțiune nutritivă, energizantă, antiinflamatoare, antialergică, hepatoprotectoare, antitoxică, antiaterosclerotica, adaptogenă, antioxidantă, regeneratoare, antitumorală şi radioprotectoare.

Cum este cel mai bine să o consumăm?Evident că în starea ei naturală,câte 50 până la 100 boabe pe zi,uscate sau proaspete.

In cosmetică utilizăm uleiul de cătină obținut prin presarea la rece.Datorită conținutului ridicat de vitamine de tipul A,B,C ,E și K se stimulează circulația periferică,se regenerează și hidratează pielea in profunzime și se obține și reepitelizarea ei.Folosim uleiul de cătină în produse din categoria serurilor faciale ,a cremei sau balsamurilor de buze alături de alte active cosmetice și evident a nelipsitelor uleiuri esențiale.

Pledoaria mea pentru consumul de cătină se oprește aici și nu de multe ori,utilizând-o in alimenția zilnică sau pe piele, m-am gândit că acest fruct este astfel construit ca să întruchipeze simbolic lupta noastră în viață, căutările noastre şi stările noastre sufletești şi astfel a adunat în fructele ei esențele necesare pentru viață, energie, sănătate şi vitalitate.

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

14 MODURI DE A SCĂPA DE SUGHIȚ

Next post

CUM GESTIONAM ATACURILE DE PANICA: SORINA CRISTEA - PSIHOLOG

post-img