Clicky

TUMORILE MÂINII, TIPURI ȘI TRATAMENT

Tumoarea reprezintă o creștere anormală de țesut nou, care poate să fie de tip benign malign sau intermediar.

Dacă vorbim despre tumorile care se dezvoltă pe țesuturile moi ale mâinii, explică dr. Andra Luana Lazarescu (Spitalul Militar), medic specialist chirurgie plastică, acestea se clasifică în:

1.Tumori benigne: hemangiom, malformație arterio-venoasă, lipom, fibrom de teacă tendinoasa, pilomatricom, nevroame traumatice, schwannom, chist cu incluziuni epidermice.

2.Tumori intermediare: tumoare glomică, neurofibrom, tumoare cu celule gigante tenosinoviale.

3.Tumori maligne: sarcom de țetuturi moi, carcinom scuamos.

4.Formatiuni pseudotumorale: chistul sinovial, fasceita nodulară, pseudotumora inflamatorie.

Dintre tumorile benigne de țesuturi moi cele mai frecvente sunt următoarele:

1.Chisturile sinoviale reprezintă cea mai frecventă formațiune (pseudo) tumorală întâlnită la nivelul mainii (33%-69% din toate tumorile mâinii). Acestea sunt de 2-3 ori mai frecvent întâlnite la femei (între 20-40 ani).  Se întâlnesc cel mai frecvent de-a lungul tendoanelor  și la nivelul articulațiilor. Acestea sunt de obicei rotunde sau ovalare și conțin un lichid gelatinos.

Terapie: regresie spontană (38-58%), tratament prin aspirație sau injectare de agenți sclerozanți, enzime sau cortizon. Tratamentul chirurgical este recomandat în cazul prezentei durerii, deformarii sau limitarea funcțiilor mâinii.

2.Tumoarea cu celule gigante a tecii tendinoase. Are aspectul unei formațiuni subcutanată, în general evidentă. Apariția acesteia poate fi cauzată de un traumatism. Creșterea în dimensiuni poate afecta funcțiile mainii. Poate fi confundată cu un chist sinovial, dar tumorile cu celule gigante se fixeaza la tesuturi mai profunde si pot eroda osul. Tratament: chirurgical. Poate recidiva (cca 22%).

2.Chistele cu incluziuni epidermice sunt cauzata de obicei de leziuni penetrante care cauzează implantarea celulelor epidermice în derm.  Tratamentul este chirurgical.

3.Tumorile glomice sunt mai rare. Ele afectează conexiunile arterio-venoase ce au rol în reglarea circulației cutanate. Aceste tumori apar cel mai frecvent la nivel subunghial, determinând apariția unei discolorații rosu-albastru. Tratament: chirurgical.

4.Anevrismul de arteră ulnară se produce în general prin mișcări repetitive posttraumatice la nivelul arterei ulnare. Diagnosticul se poate stabili prin evaluare clinică (ecografie, angiografie). Tratament: chirurgical.

Dintre tumorile maligne de țesuturi moi cele mai frecvente sunt:

1.Carcinomul scuamocelular este cea mai frecventa tumoare malignă de la nivelul mâinii. Se întâlnește cel mai frecvent pe fața posterioară  a mâinii, mai frecvent la bărbăți vârstnici. Tratamentul este chirurgical.

2.Carcinomul bazocelular reprezintă a doua cea mai frecventă tumoare de mână. Spre deosebire de carcinomul scuamocelular nu apare peste leziuni preexistente. Apare frecvent la pacienti cu vârsta peste 50 ani. Tratamentul este chirurgical.

3.Melanomul apare cel mai frecvent la nivelul feței palmare a mâinii si subunghial. Expunerea la soare reprezinta un factor etiologic important. Tratament: tratament chirurgical.

Atenție! Depistarea din timp a tumorilor oferă un prognostic mult mai favorabil, posibil chiar cu evitarea complicațiilor și cu opțiuni terapeutice mai variate. În cazul apariției unei formațiuni tumorale pe mână, se recomandă prezentare cât mai rapidă la medic, stabilirea cat mai precoce a unui diagnostic si plan de tratament.

Distribuie
post-img
Prev post

PORȚIA DE SĂNĂTATE: SUCUL DE MERE

Next post

CREȚIȘOARA, PLANTA FEMINITĂȚII

post-img