Clicky

TUBERCULOZA, O BOALĂ VINDECABILĂ

Tuberculoza este o boală veche, care încă ucide. Statisticile sunt îngrijorătoare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tuberculoza este una dintre primele zece cauze de deces în întreaga lume, iar țara noastră ocupă primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

Tuberculoza (TBC) este provocata de bacilul Koch, identificat pentru prima data in 1882 de savantul german Robert Koch. De altfel, ziua în care a fost făcută această descoperire, respectiv 24 martie, se sărbătorește în întreaga lume ca Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Tuberculoza este o boală contagioasă, care este cauzată de inhalarea unor picături mici de salivă care provin din tusea sau strănutul unei persoane infectate. Cel mai adesea, tuberculoza afectează plămânii.

Simptomele tuberculozei:

1.Tuse care persistă mai mult de trei săptămâni;

2.Durere în piept, mai ales la tuse;

3.Stare febrilă;

4.Transpirații nocturne;

5.Scădere în greutate;

6.Oboseală.

În cazul apariției acestor simptome, este necesară prezentarea de urgență la medic, deoarece diagnosticarea tuberculozei este primul pas spre vindecare.

Tratamentul tuberculozei:

Tratamentul acestei boli este medicamentos, de lungă durată și este prescris doar de medicul specialist. Pentru a scădea riscul de transmitere, bolnavul de tuberculoza trebuie izolat. În funcție de gravitatea cazului, tratamentul se poate face cu pacientul la domiciliu (prin dispensarele teritoriale) sau prin spitalizare.

Factori de risc pentru tuberculoză:

1.Imunodeficiențe congenitale sau dobândite; infecția HIV;

2.Diabetul zaharat;

3.Hepatita cronică sau ciroza hepatică

4.Boala cronică de rinichi care necesită hemodializă;

5.Boli cronice care necesită tratament imunosupresor sau cortizonice de lungă durată

6.Vârstele extreme (sub 5 ani sau peste 80 de ani);

7.Adicțiile, anume alcoolismul, tabagismul, abuzul de substanțe psihoactive;

8.Stresul intens și îndelungat.

Prevenirea tuberculozei:

Metodele prin care se poate preveni îmbolnăvirea sunt: vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG, menţinerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului şi gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, aerisirea frecventă a încăperilor şi evitarea spaţiilor aglomerate.

Distribuie
post-img
Prev post

TRATAMENTUL ȘI PREVENIREA TENSIUNII INTRAOCULARE

Next post

STITI SA VA FERITI DE CAPUSE?

post-img