Clicky

TREI TIPURI DE LEZIUNI PE PLEOAPE ȘI CE REPREZINTĂ ELE

Este foarte posibil ca în cursul vieții să constatăm că pe pleoape ne-au apărut anumite leziuni, mici umflături despre care nu știm ce reprezintă.

Majoritatea leziunilor nu pun în pericol sănătatea, însă un control medical la oftalmolog este obligatoriu, pentru a se identifica cu exactitate natura leziunilor.

În general, leziunile care apar la nivelul pleoapelor pot fi benigne sau maligne. Dintre leziunile benigne, cele mai frecvente sunt siringoamele, milia, granulele Fordyce și Xantelasme, explică dr. Dana Bratu, medic specialist dermatolog.

1.Siringoamele sunt tumorete cutanate benigne, foarte mici, cu punct de plecare pe glandele sudoripare ecrine. Acestea se dezvoltă în adolescență sau la adultul tânăr. Ele se tratează prin radiocauterizare, laser sau excizie chirurgicală.

2.Milia reprezintă mici chisturi alb-gălbui, alcătuite din depozite de keratină. Se pot îndeparta prin înțepare cu ac, peeling chimic, laser, radiofrecvență.

3.Granulele Fordyce sunt mici glande sebacee ce pot apărea pe pleoape. Pentru acestea nu există tratatament, însă se pot estompa prin utilizarea unor creme.

4.Xantelasme sunt mici depozite gălbui de colesterol pe pleoapele superioare sau inferioare.Tratamentul poate realiza prin radiocauterizare, laser, peeling, crioterapie, excizie chirurgicală.

Pentru orice leziune apărută la nivelul pleoapelor se impune un control medical, în urma căruia medicul oftalmolog stabilește un diagnostic și recomandtă tratamentul corect.


Distribuie
post-img
Prev post

LEGUMA CARE CALMEAZĂ ARSURILE LA STOMAC

Next post

PRĂJITURĂ DIN LIPII ȘI LAPTE CONDENSAT

post-img