
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
TREI REȚETE CU PRAZ DE POST
Luni, 27 februarie, a început Postul Pastelui, o bună ocazie pentru a ne curăța trupul și sufletul.
Pentru cititorii noștri care doresc să țină post, dar și pentru cei care sunt interesați de rețete ușor de făcut și mai ușor de digerat, vă propunem astăzi rețete din praz.
Prazul este bogat în nutrienți, ceea ce înseamnă că este sărac în calorii, dar bogat în vitamine și minerale. Prazul este și o sursă bună de vitamina K1, care este necesară pentru coagularea sângelui și sănătatea inimii.
Praz cu țelină
Ingrediente: 1 kg de praz, o ceașcă cu ulei, o ceapă tocată, o rădăcină de țelină, o legătură frunze de țelină, sare, piper, zeama de la două lămâi, 2 linguri fulgi de porumb.
Se călește puțin ceapa în ulei, se adaugă prazul tăiat rondele de aproximativ 1 cm, țelina tăiată felii lungi, sarea, piperul, verdeața, zeama de lămâie și 2 cești de apă. Se acoperă și se lasă să fiarbă la foc mic. Se oprește puțină zeamă din mâncare, cu care într-o crăticioară se pun pe foc fulgii de porumb. Se amestecă continuu până se obține o cremă care se adaugă la sfârșit în mâncarea de praz. Se mai lasă un pic pe foc, amestecând să nu se prindă de cratiță.
Cremă de praz
Ingrediente: 500 g cartofi, 2 bucăți praz (partea albă), 4 linguri ulei, sale, crutoane, mărar.
Prazul tăiat felii subțiri se călește puțin în ulei. Se adaugă cartofii tăiați felii și se acoperă cu apă caldă. Se lasă la foc potrivit până se înmoaie cartofii. Se strecoară păstrând zeama și se pasează bine, adăugând puțină zeamă până se obține un piure subțire. Se mai pune pe foc să dea un clocot. Se servește cu crutoane.
Salată de praz
Ingrediente: 4 fire de praz, ½ ceșcuță de ulei, câteva măsline, 2 linguri cu oțet, sare și piper.
Se curăță, se taie în rondele mici partea alba din fiecare praz, se pun la fiert în apă clocotită și sărată într-o strecurătoare, se pun în salatieră. Se potrivește cu sare și piper, se stropește cu ulei și oțet. Deasupra se garnisește cu jumătăți de măsline.