Clicky

TREI DINTRE CELE MAI FRUMOASE FLORI COMESTIBILE

Parfumate și viu colorate, florile ne fac viața mai frumoasă, însă ele ne oferă mai mult decât frumusețe, ele ne aduc și un plus de beneficii pentru sănătate, așa cum se întâmplă în cazul florilor comestibile.

Nu toate florile sunt comestibile, dar unele pot da culoare și arome diferitelor preparate, fie că vorbim de salate, sirop sau dulceață.

Iată trei flori care nu sunt doar foarte frumoase, dar sunt și bune pentru consumul uman:

1.Trandafirul. Cunoscut încă din Antichitate, trandafirul este prețuit pentru frumusețea și parfumul său.

Petalele de trandafir se folosesc, în stare proaspată sau uscată, pentru prepararea diferitelor remedii. Infuzia din petale de trandafir se face din 2 lingurițe de petale la 250 ml de apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri pe zi.

Ceaiul de petale de trandafiri se recomandă contra răcelii, gripei, în diareele cronice sau pentru tratarea bronșitei. Dulceaţa de trandafiri este indicată în afecţiunile pulmonare şi ale cavităţii bucale.

Dulceața de trandafiri (după rețeta Sandei Marin):

Ingrediente: 250 g petale de trandafir, 1 ¼ kg zahăr, ½ linguriță sare de lămâie, 1 linguriță zeamă de lămâie, 1 litru de apă.

Cum se face. Se aleg petalele una câte una, rupând capătul alb. Circa 150 de petale se freacă cu mâna cu jumătate de sare de lămâie, până se fac roșii, cu grijă să nu se rupă petalele. Se țin la rece. Petalele rămase se fierb câteva minute cu 1 litru de apă și se lasă să se răcească. Se stracoară printr-o pânză. Se pun în vasul de dulceață trei pahare de zeamă cu zahărul. După ce s-a topit zahărul, se pun frunzele frecate cu sarea de lămâie, se pune vasul la foc iute și se lasă să fiarbă bine, până se leagă cât trebuie. Se adaugă puțină zeamă de lămâie, se ia spuma și se încearcă pe o farfuriuță. Când sunt gata, se toarnă într-un castron să se răcească. Când dulceața s-a răcit, se toarnă în borcane.

2. Lavanda sau levănțica este o floare superbă, pe care nu ai cum să nu o iubești. Extern, se folosește în parfumerie și cosmetică.

Intern, datorită componentelor din uleiul volatil, este un aromatizant puternic, cu acțiune antiseptică locală. Lavanda este renumită pentru capacitatea sa de induce starea de relaxare, ea fiind calmant al sistemului nervos central.

Infuzia de lavandă se prepară din 1-2 lingurițe la 200 ml apă clocotită. Se beau 2 căni din acest ceai în fiecare zi.

Latte de lavandă (sursa:sanovita): Acesta un latte mai special decât orice ai încercat vreodată, deoarece este o variantă vegană cu un adaos inedit. Începe prin a infuza câteva flori de lavandă în apă fierbinte, apoi adaugă băutură vegetală de migdale și un îndulcitor la alegere.

3. Liliacul este o floare de primăvară, care ne cucerește prin parfumul inconfundabil.

Infuzia preparată dintr-o lingură cu flori la o cană de apă clocotită se folosește în cazul durerilor lombare, consumându-se câte o lingură, de 4 ori pe zi. Se lasă la infuzat timp de o oră. Infuzia din muguri de liliac este recomandată bolnavilor de diabet. Pentru diabet, infuzia se prepară adăugând într-un litru de apă fierbinte, o lingură de muguri uscați. Din acest preparat se ia câte o lingură, de 3 ori pe zi.

Siropul de liliac se prepare astfel: se pun o cană de apă și una de zahăr pe aragaz până la dizolvarea zahărului, se adaugă o cană cu flori de liliac; opțional se pot adăuga câteva afine pentru culoare. La sfârșit, siropul se filtrează, se lasă la răcit și se păstrează la frigider spre folosire.

Atenție! Nu consumați flori dacă sunteți alergici la polen sau dacă florile au fost tratate cu pesticide!

Distribuie
post-img
Prev post

5 TRUCURI EFICIENTE DE A DESFUNDA NASUL

Next post

Bolile legate de stilul de viață, responsabile de circa 80% dintre decesele înregistrate în Europa

post-img