Clicky

TRATAMENT REVOLUȚIONAR PENTRU PACIENȚII CU DIABET ZAHARAT TIP1

Persoanele cu diabet tip 1 pot beneficia de monitorizarea continuă a glicemiei și administrarea insulinei cu ajutorul pompei de insulină, potrivit Spitalului Militar Central din București.

Tratamentul cu pompă de insulină augmentată cu senzor de glicemie și funcționare semiautonomă este cea mai avansată modalitate de tratament în diabetul de tip 1, reușind apropierea semnificativă a glicemiilor de valorile omului sănătos, explică colonel dr. Ciprian Constantin, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.

Concret, o astfel de pompă primește informațiile de la un senzor de glicemie și, în funcție de tipul de dispozitiv, poate sista automat infuzia cu insulină, poate reduce sau crește rata infuziei, sau chiar administra bolusuri insulinice de corecție, fără a fi nevoie ca pacientul să dea o comandă specifică în acest sens.

Totuși, chiar și cele mai avansate modele care utilizeaza această tehnologie încă au nevoie de informații de la utilizator cu privire la cantitățile de carbohidrați de la mese.

Pe lângă setarea optimă a ratei bazale si a algoritmului de calcul a dozei de insulină bolus, în funcție de glicemie și de cantitatea de glucide, este nevoie de o reglare foarte fină a modului de acțiune automată a pompei, intervenindu-se pe parametri precum:

-Glicemia țintă (de lucru a algoritmului), cu setare pe intervale orare;

-Factorul de sensibilitate la insulină (corecția insulinică), cu setare pe intervale orare;

-Raportul hidrați de carbon / 1 unitate de insulină,cu setare pe intervale orare;

-Durata de acțiune a insulinei.

Programul Național de Diabet, derulat în unitatea noastră, beneficiază de toate aceste aspecte ale cercetărilor derulate în SUUMC de peste 15 ani. Astfel, în acest moment, sunt finanțate toate aceste dispositive”, a precizat dr. Ciprian Constantin.

Beneficiile utilizării unui astfel de dispozitiv sunt legate de:

-Un mai bun control al glicemiilor,

-Scăderea variabilității glicemice (hipo sau hiperglicemii),

-Timpul petrecut în „normoglicemie”, așa numitul time-în-range-TIR, crește spre intervalul recomandat de >70% din 24 de ore. 

Spre deosebire de administrarea dozelor de insulină cu ajutorul pen-urilor, administrarea insulinei prin intermediul acestui dispozitiv medical poate mima secreția fiziologică a insulinei, care este ondulantă, în funcție de momentul zilei, nu liniară, așa cum se întâmplă în primul caz.

Distribuie
post-img
Prev post

CE ESTE TARTRUL DENTAR - DR. LUCRETIA PANA - MEDIC STOMATOLOG

Next post

BUSUIOCUL, „REGELE” PLANTELOR AROMATICE

post-img