Clicky

Transpiratia excesivă

Transpiri în exces? Află cum se numește afecțiunea de care suferi și cum o poți trata!

Autor – Dr. Dana Bratu – Medic Specialist Dermatolog

Transpiratia excesivă poartă denumirea de hiperhidroză și este diagnosticată în cabinetului medicului dermatolog. Poate fi primară, fără o cauza aparentă și care persistă de minim 7 luni, sau secundară unor afecțiuni precum diabet, boli autoimune etc. Este normal să transpirăm în condiții de emoții puternice, efort fizic, la temperaturi înalte pentru că organismul nostru trebuie să își regleze temperatura, însă la pacienții cu hiperhidroză aceste fenomene apar spontan, în afara situațiilor descrise mai sus. În astfel de cazuri, transpirația excesivă apare ca urmare a stresului sau a unor emoții.

Hiperhidroza devine deranjantă pentru pacient când este localizată în axilă, palme sau tălpi și îi afectează viața socială. Palmele constant transpirate, pătarea hainelor poate să ne inhibe anumite gesturi precum salutul, îmbrățișarea.

Cum tratăm hiperhidroza?

Botoxul are multiple întrebuințări, pe lângă reducerea ridurilor de expresie, pentru care este cel mai cunoscut și eficient. Se utilizează cu succes în eliminarea transpirației excesive focale, adică localizate în arii precum palmele sau axilele. Glandele sudoripare ecrine sunt stimulate să elibereze sudorație de către sistemul nervos simpatic prin intermediul unor neuromediatori (acetilcolina). Neuroproteina botulinică inhibă eliberarea acestor neuromediatori la locul injectării și astfel glandele sudoripare nu mai pot elimina produsul lor de secreție.

Pacienții care beneficiază cel mai mult de pe urma acestui tratament sunt cei la care simptomele au debutat înainte de 25 de ani, cu manifestări frecvente de hiperhidroză (mai mult de 1 episod pe săptămână) și prezentare bilaterală (la ambele palme, axile sau plante).

Rezultatul se menține aproximativ 6 luni, timp în care pacienții se bucura de un efect maximal. De multe ori, aceștia simt nevoia să hidrateze suplimentar pielea cu produse emoliente. Recomandăm acest tratament de 2 ori pe an la distanță de 6 luni, iar una dintre injectări să se efectueze înainte de sezonul cald pentru a se putea bucura complet de rezultatul intervenției.

Cine nu se poate trata cu toxină botulinică?

Pacienții care au alergie la neuroproteină nu vor putea urma tratamentul, precum nici femeile însărcinate sau care alăptează. Infecțiile sau rănile recente pe zonele de injectare trebuie întâi tratate și abia după se poate realiza procedura. În urma consultației medicale se poate stabili cu exactitate care sunt riscurile și reacțiile adverse posibile.

DOCTOR DANA BRATU

DOCTOR DANA BRATU

Medic Specialist Dermatolog
Distribuie
post-img
Prev post

Ascultă-ți tusea! CU ATENTIE!

Next post

IN CAT TIMP VA FI OPERABIL REGISTRUL ELECTRONIC NATIONAL AL PACIENTILOR CU CANCER

post-img