Clicky

TOXIINFECȚIA ALIMENTARĂ, CAUZE ȘI TRATAMENT

Probabil orice om s-a confruntat la un moment dat în viață cu toxiinfecția alimentară, o boală cauzată de consumul de alimente sau apă contaminate cu bacterii, viruși sau paraziți.

Printre cele mai contaminate alimente se numără carnea, ouăle și produsele lactate. Contaminarea apare atunci când alimentul este ținut la temperatura camerei prea mult timp, când nu este gătit în mod corespunzător, când persoana care gătește este bolnavă și nu s-a spălat pe mâini.

Cele mai frecvente microrganisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:

-Norovirusul;

-Salmonella;

-Clostridium perfringens;

-Campilobacter;

-Stafilococul auriu.

Există și o varietate de toxine care produc toxiinfecții alimentare. De asemenea, există și paraziți care produc toxiinfecții alimentare, precum giardia, amoeba, trichinella și tenia. În plus, pot fi luate în calcul și unele substanțe chimice care produc toxiinfecția alimentară, mai ales mercurul din apa contaminată sau pesticidele.

Simptomele toxiinfecției alimentare:

-Greață;

-Vărsături;

-Crampe abdominale;

-Diaree;

-Febră;

-Frisoane.

Simptomele apar după câteva ore, până la câteva zile, după expunerea șa agentul patogen. Mai ales în cazul copiilor mici și a persoanelor în vârstă, simptomele apar rapid și se manifestă foarte intens. Acesta este motivul pentru care un consult medical este absolut necesar în cazul copiilor mici și a bătrânilor, atunci când aceștia se confruntă cu toxiinfecție alimentară. Această măsură este valabilă și în cazul femeilor însărcinate.

Tratamentul este recomandat de medicul specialist, în funcție de cauza infecției și de intensitatea simptomelor.

În principal, regimul alimentar este foarte esențial în caz de toxiinfecție alimentară, la fel de importantă fiind și hidratarea persoanei bolnave.

La începutul bolii este de preferat ca bolnavul să mănânce cât mai puțin, ulterior fiind intraoduse treptat alimente precum pâine prăjită, orez, mere coapte, covrigei.

Distribuie
post-img
Prev post

CUM SA NE FERIM COPIII DE DROGURI, EP 1

Next post

HERNIA ABDOMINALĂ, FACTORI DE RISC ȘI TRATAMENT

post-img