Clicky

Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie

Totul despre gonartroza (artroza genunchiului)

Printre cele mai frecvente, durerile de genunchi pot face dovada unei gonartoze. Dar ce este Gonartroza?
Gonartroza este un proces de degradare a cartilajului articulației genunchiului care poate duce cu timpul la modificări degenerative și la nivelul altor structuri ale genunchiului – capsulă, țesut sinovial, meniscuri, ligament – și determină dureri și scăderea mobilității articulației.
Despre această afecțiune care evoluează lent progresiv, cu pusee dureroase și perioade fără durere până când ajunge într-un stadiu avansat (durere puternică, ce nu răspunde la tratamente conservatoare și necesită intervenția chirurgicală), ne vorbește Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie, specialist în chirurgie minim invazivă, șef departament Membru Inferior în cadrul clinicii Ortokinetic și medic coordonator al Federației Române de Gimnastică.

Cauzele gonartrozei
Cea mai frecventă cauză a gonartrozei este vârsta. Oricine poate dezvolta odată cu înaintarea în vârstă diverse grade de gonartroză.
Factorii de risc pentru dezvoltarea gonartozei sunt:
– vârsta – capacitatea cartilajului de regenerare scade o dată cu înaintarea în vârstă.
– excesul ponderal – pune presiune crescută pe articulații, fiecare kilogram în plus aduce între 3 și 4 kilograme de greutate suplimentară pe genunchi.
– factorii genetici – pot exista mutații genetice care cresc predispoziția unei persoane să dezvolte o formă de gonartroză.
– sexul – femeile peste 55 ani au un risc mai ridicat să dezvolte gonartroză comparativ cu bărbații de aceeași vârstă.
– suprasolicitările articulare – persoanele care prestează munci fizice solicitante pentru articulații, care implică mișcări repetitive de genuflexiuni, urcat sau coborât scări, ridicări de greutăți, au risc crescut de a dezvolta artroza printr-o solicitare crescută și repetitivă la nivelul genunchiului.
– sportivii care practică sporturi precum fotbal, tenis sau alergare au un risc mai mare de a dezvolta o gonartroză, de aceea la aceștia este foarte important antrenamentul care presupune întărirea musculaturii de la nivelul genunchilor.
– alte afecțiuni – artrita reumatoidă sau dezechilibre metabolice pot duce la apariția gonartrozei.

Simptomele gonartrozei
– durere care se accentuează la mișcare și scade în repaus;
– umflarea genunchiului;
– senzație de căldură în articulație;
– redoare ( înțepenirea ) articulației care apare în special dimineața, la primii pași sau după o perioadă de repaus mai prelungită;
– scăderea mobilității genunchiului, apărând astfel dificultate de așezare și ridicare de pe scaun, la urcatul și coborâtul scărilor sau uneori la mers;
– trosnituri la nivelul genunchiului în timpul mersului.

Cum se pune diagnosticul de gonartroză?
Diagnosticul de gonartroză se pune pe baza istoricului medical, a examinării clinice precum și printr-o serie de investigații imagistice:
– radiografia arată o serie de semne indirecte de afectare a cartilajului, cum ar fi: îngustarea spațiului intraarticular mai frecvent în compartimentul intern, depuneri osoase-osteofite
– RMN ul care aduce un plus de informații privind gradul de afectare al cartilajului, meniscurilor, ligamentelor.
Pentru un plan corect de tratament, medicii de la Ortokinetic urmăresc să identifice dacă există asociată o artrită reumatoidă sau o afecțiune autoimună.

5.Care este tratamentul Gonartozei?
Principalul scop al tratamentului este reducerea durerii și creșterea mobilității articulare.
– scăderea în greutate poate duce la o scădere semnificativă a durerii
– fizioterapia și kinetoterapia- întărind musculatura de la nivelul genunchiului asigurăm o stabilitate mai bună a acestuia și o reducere a durerii. Exercițiile de stretching mențin mobilitatea articulației.
– medicamente antiinflamatorii prescrise pentru o perioadă de aproximativ 10 zile, deoarece la un tratament mai îndelungat pot apărea efecte adverse.
– infiltrații în genunchi cu cortizon au un puternic efect antiinflamator; acidul hialuronic există în mod normal în articulație și are rol de lubrefiere
– tratamente regenerative PRP sau celule stem
– terapii alternative precum suplimente alimentare cu glucozamine sau condroitină, acupunctură, unguente
– utilizarea ortezelor atât pentru reducerea presiunii de la nivelul genunchiului, precum și ca stabilizator al acestuia.
– tratamentul chirurgical în artrozele avansate, când durerea nu răspunde la tratamentele clasice.

6.Tratamentul chirurgical
Există trei tipuri de tratament chirurgical:
a) artroscopia- pentru îndepărtarea cartilajului afectat, curățarea și microfracturi ale suprafeței osoase, excizia fragmentelor meniscale rupte, îndepărtarea țesutului sinovial hipertrofiat. Intervenția se realizează la pacienții cu vârsta sub 55 ani.
b) Osteotomia este o intervenție chirurgicală prin care se scoate un fragment osos de la nivelul tibiei pentru a descarca presiunea din compartimentul afectat al genunchiului către compartimentul sănătos, dar este posibil pe viitor să fie nevoie de protezarea genunchiului.
c) Protezarea genunchiului reprezintă înlocuirea articulației cu componente de metal și plastic. Protezarea se poate face pe un compartiment al genunchiului (unicompartimentală) sau poate înlocui în totalitate articulația (proteza totală).
Durata de viață a unei proteze este între 15 și 20 ani.

 

Dr. Mihai Râșcu, medic primar Ortopedie Traumatologie

Dr. Mihai Râșcu

Medic Primar Ortopedie Traumatologie
Distribuie
post-img
Prev post

Doza de sănătate: spanac proaspăt sau gătit?

Next post

VREAU SA STII!

post-img