
- 0 Comentarii
- CampionInSanatate
TORT DE MERE
Ingrediente
1,5 kg mere (cam 8 mere medii)
200 gr de zahar
8 oua la temperatura camerei
8 linguri de faina
8 linguri de zahar
1 pliculet de zahar vanilat
Nuci pisate, scortisoara
500 gr frisca
Mod de preparare
Se alege o cratita larga, emailata de preferinta, in care se aseaza merele cu codita in sus, unul linga altul pentru a afla de cate avem nevoie. Se scot de acolo si se curata de coaja si se scoate cotorul (cojile si cotoarele se pastreaza pentru sirop). Pe fundul cratitei de mai sus (cu diametrul de 25–30 cm) se pun 200 gr de zahar care se topeste si se tapeteaza cratita cu caramel intr-un strat uniform si cit mai sus pe peretii acesteia. Dupa ce s-a intarit, se pun merele unele langa altele. In mijlocul merelor, unde au fost casutele cu samburi, se pune miez de nuca si se presoara cu scortisoara. Se dau la cuptor pana aproape se coc. Daca sariti peste aceasta procedura, merele vor lasa apa in aluat si vor strica blatul. Se lasa sa se raceasca.
Cat merele sunt la cuptor, se bate compozitia de blat care va fi turnata deasupra lor. Aluatul este unul pandispan. Foarte important este ca oulale sa fie scoase de ceva timp din frigider si sa aiba temperatura camerei.
Se despart albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu telul, pana cand daca intorci vasul nu curge, apoi se pune zaharul cate o lingura si se bate iar, pana ce acesta se topeste. Se pun si galbenusurile unul cate unul. Se adauga faina lingura cu lingura si se amesteca usor, avand grija sa fie cat mai aerata compozitia. Se poate adauga o lingura de faina in plus ca sa fie aluatul mai tare, asta doar daca ouale au fost unele foarte mari. Cand puneti faina, nu mai bateti aluatul, doar amestecati usor pe verticala, pentru a nu-i sparge toate bulele de aer.
Daca ati amestecat prea mult si nu sunteti sigur ca va creste, puteti pune in compozitie o jumatate de lingurita de praf de copt, stins cu putin otet sau zeama de lamaie. Se mai poate pune si coaja de lamaie.
Totul se toarna peste mere si se indeasa usor ca sa fim siguri ca aluatul a patruns merele din toate partile. Se baga la cuptor incins cam 45-50 de minute la foc mediu-spre mic, 200°C, pana se rumeneste frumos.
Cat blatul este la cuptor, facem siropul. Punem intr-un vas cojile de mere, le acoperim cu 1 l de apa, punem zahar, scortisoara si esente dupa gust si punem la fert. Se face un fel de compot foarte aromat.
Timp de 20 de min nu se deschide cuptorul pentru a nu se lasa blatul. Dupa ce s-a rumenit, se inchide cuptorul si se mai lasa 10 – 15 min in cutor.
Mare atentie la mijlocul blatului! Acesta poate fi copt la margine si apos in mijloc.
Cratita se scoate din cuptor, ne asiguram ca marginile sunt desprinse, punem pe ea un platou (pe care il faci capac) si rasturnam dintr-o singura miscare pentru a nu rupe tortul, in asa fel ca merele sa fie in sus (ce ramine lipit de fundul cratitei se da usor jos si se pune inapoi pe blat).
Tortul se insiropeaza direct in platou. Torni cu o lingura siropul peste blat. Ca sa patrunda bine siropul, ridici cu un cutit blatul din toate partile, ca siropul sa intre si in partea de jos a blatului.
Dupa se s-a insiropat si s-a racit foarte bine, tortul se orneaza cu frisca si fructe. Hristos a inviat!