Clicky

TOPINAMBURUL, NAPUL PORCESC CARE TAIE FOAMEA ȘI REGLEAZĂ GLICEMIA

Topinamburul este o legumă cunoscută și sub denumirea de nap porcesc, care are tuberculii asemănători cu cei ai cartofului, dar cu contur neregulat, precum ghimbirul.

Deși nu este foarte bine promovată la noi în țară, această legumă are beneficii extraordinare pentru sănătate, având proprietatea de a regla glicemia și a diminua colesterolul.

Principala calitate a topinamburului este că ne ţine în frâu apetitul. În ţările vestice, această plantă-legumă este o adevărată senzaţie, deoarece tot mai multe persoane care o folosesc în curele de slăbire au obţinut rezultate evidente şi durabile. Tuberculii de topinambur sunt indicaţi persoanelor supraponderale, cu diabet, osteoporoză, afecţiuni digestive sau boli cardiovasculare”, a explicat, pentru Adevărul, Marina Grigore specialist în apifitoterapie. 

Faima topinamburului ţine de puterea acestuia de a scădea apetitul, fiind ideal în curele de slăbit.  În cadrul unor cercetări recente, specialiştii germani au constatat că pacienţii care iau topinambur slăbesc cu 40% mai mult decât cei care încearcă alte regimuri. Explicaţia pe care au dat-o pacienţii care luaseră această plantă medicinală a fost simplă: „Nu ne-a mai fost atât de foame!“.

Topinambur românesc de Buzău

Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a anunțat, săptămâna trecută, că vinde tuberculi de topinambur, mai exact soiul Rareș.

Rareș este un soi de topinambur cu creștere nedeterminată și potențial mare de producție, ce se cultivă în câmp și depășește 2,5 m înălțime. În sol dezvoltă tuberculi de culoare roz-cafenie specifică, cu textură crocantă, suculentă, dulceag. Greutatea medie a unui tubercul este de 190-200 g.

Caracterul forte al acestui soi este dat de conținutul în inulină, fiind folosit ca îndulcitor natural și conținutul ridicat de substanța uscată. După recoltare se păstrează în locuri special amenajate (pivnițe, silozuri). Topinamburul se consumă asemeni cartofului, putând fi prăjit, feliat sub forma de chipsuri sau fiert, asezonat cu alte legume sau folosit în diverse sosuri şi supe. Poate fi consumat şi în stare proaspătă datorită gustului deosebit de dulce conferit de inulină.

Distribuie
post-img
Prev post

DE CE O PERSOANĂ ÎN VÂRSTĂ REFUZĂ SĂ MĂNÂNCE?

Next post

AFAZIA SI BOALA DE CARE SUFERA BRUCE WILLIS

post-img