Clicky

Test de sânge pentru diagnosticarea bolii Alzheimer

În Japonia, a fost autorizat pentru vânzare un test de sânge care diagnostichează boala Alzheimer, un progres rar în domeniul acestei boli neurodegenerative foarte răspândite.
Testul măsoară în mai puțin de un sfert de oră, nivelul de acumulare în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer.
Deşi alte metode sunt deja disponibile pentru a diagnostica această boală, ele sunt de obicei costisitoare sau invazive (imagistică cerebrală, puncţie lombară pentru a colecta lichid cefalorahidian).
Specialiștii spun că e esenţial ca Alzheimer-ul să fie detectat cât mai devreme posibil pentru a se încerca încetinirea progresiei bolii, conform Agerpres.
Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părţi ale lumii sau aşteaptă autorizaţia de introducere pe piaţă.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, un număr care se aşteaptă să crească la 130 de milioane până în 2050, pe măsură ce speranţa de viaţă creşte. Boala Alzheimer reprezintă aproximativ 60 -70% din cazuri.
Demenţa este o problemă majoră de sănătate publică în Japonia, ţara cu cea mai îmbătrânită populaţie din lume (29,1% dintre locuitorii săi aveau 65 de ani şi peste în 2022, un nou record).

Distribuie
post-img
Prev post

Remedii naturiste pentru mâini albe și netede

Next post

Turtă dulce de casă

post-img