Clicky

ȚELINA: 7 beneficii pentru organism

Țelina este o plantă care este folosită la gătit în totalitate, de la semințe, la rădăcina si pana la frunze. Este foarte bogata în vitamine și minerale, dar si asa, acest produs are și contraindicații si trebuie consumat cu moderatie.
Ce trebuie să știi despre țelină?
Țelina este o plantă bienală si o rudă apropiată a mărarului, chimenului, coriandrului, morcovului, pătrunjelului, feniculului și păstârnacului. In prezent, este cultivata pe aproape toate continentele, dar se crede că provine din zona Marii Mediteranene. Planta iubește umiditatea, dar nu se teme nici de îngheț.
În Grecia antică, buchetele cu frunze de telina erau oferite câștigătorilor in competitiile sportive.
Beneficiile telinei
Țelina conține vitamine din grupele B, K, C, A, E, PP. Planta este o sursă bună de calciu, magneziu, fier, potasiu și zinc. De asemenea, produsul este bogat în selinenă, limonen, acid oxalic, flavonoide, furanocumarine etc. Datorită acestei compoziții, consumul regulat de țelină poate preveni bolile de inimă, întăreste oasele și reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
Cea mai mare cantitate de nutrienți se găsește în țelina proaspătă. Când este congelat, produsul își păstrează majoritatea proprietăților sale utile, dar în timpul tratamentului termic, unele dintre vitamine și minerale se pierd.
După ce ati cumpărat-o, telina trebuie spălata sub jet de apă și stearsa bine cu un prosop. Apoi împachetați produsul în folie de aluminiu și puneți-l la frigider. În această stare, se vor păstra proprietățile benefice ale țelinei până la 10 zile.
Din țelină, puteți găti salate, supe, garnituri la tigaie și la cuptor si suc.
În ciuda tuturor proprietăților benefice ale țelinei, este important să ne amintim că acest produs este un alergen destul de puternic. Mai mult, potențialul său alergenic este păstrat chiar și după tratamentul termic. Deci, este mai bine să introduceți țelina în dietă cu porții mici.
Dar care sunt proprietatile telinei?
1. Întărește sistemul imunitar
Țelina conține cel puțin 12 antioxidanți diferiți, care reduc riscul de a dezvolta boli cronice, precum boli de inimă, diabet, obezitate și anumite tipuri de cancer. Astfel, vitamina C și beta-carotenul joacă un rol important în sănătatea pielii și a imunității.
2. Reduce riscul de a dezvolta boli de inima
Țelina este bogată în potasiu și vitamina K, care sunt importante pentru sănătatea inimii. Potasiul ajută la menținerea tensiunii arteriale normale. În plus, alimentele bogate în potasiu reduc riscul de accident vascular cerebral cu 13%.
Vitamina K împiedică acumularea calciului în vasele de sânge. Calciul se fixeaza pe vase si acestea vasele se îngustează, iar fluxul sanguin încetinește. Acest lucru poate duce la un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
3. Telina regleaza nivelul zahărului din sânge
Țelina este o sursă excelentă de magneziu, care ajută la reglarea zahărului din sânge. Magneziul îmbunătățește răspunsul celulelor la insulină, un hormon responsabil pentru absorbția corectă a glucozei. Deficitul de insulină poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Studiile arată că o dietă bogată în magneziu reduce șansele acestei boli cu 14%.
4. Este buna pentru oase
Țelina este bogată în mulți nutrienți esențiali pentru sănătatea oaselor, cum ar fi calciu, mangan, magneziu, fosfor, precum și vitamina K. Potrivit studiilor, creșterea aportului de calciu poate reduce riscul de fracturi. De exemplu, o lingură de semințe de țelină conține 12% din necesarul zilnic de calciu și 10% în rădăcină.
Manganul este implicat în formarea țesutului osos și a cartilajului. Deficiența de magneziu și fosfor duce la dezvoltarea unor boli cronice osoase, cum ar fi osteoporoza.
Vitamina K din țelină ajută la absorbția calciului. Potrivit studiilor, aportul de 45 mg de vitamina K pe zi reduce riscul de fractură de șold cu 77%.
5. Reduce riscul de anemie
Țelina conține mult fier, care este implicat în producția de globule roșii. Ele furnizează oxigenul din plămâni în tot corpul. Lipsa globulelor roșii duce la anemie cu deficit de fier, dar o dietă bogată în telina reduce riscul de a dezvolta această boală.
6. Este potrivita pentru o alimentație sănătoasă
Țelina este bună pentru tractul digestiv și este potrivită pentru cei care își urmăresc greutatea: conține doar 13 kcal la 100 g. Planta este bogată în fibre alimentare, care reprezintă o parte importantă a unei alimentații sănătoase.
7. Țelina este o sursă excelentă de calciu, magneziu, fier, potasiu și zinc, ceea ce o face esențială pentru sportivi.
Cine nu ar trebui să mănânce țelină?
Sucul de țelină atrage apa în tractul digestiv și slăbește scaunele. Aceste reacții adverse pot fi mai pronunțate la persoanele cu afecțiuni speciale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil.
Țelina conține și mult sodiu (80 mg la 100 g) – 6,2% din necesarul zilnic. Consumul ei în cantități mari poate duce la creșterea nivelului tensiunii arteriale, în special la persoanele sensibile la sare.
Cei care iau anticoagulante ar trebui să fie mai atenți la consumul de alimente bogate în vitamina K (inclusiv țelina). Acest lucru nu înseamnă că ar trebui eliminate complet din dietă. Alimentele bogate în vitamina K trebuie consumate în aceeași cantitate și cu aceeași frecvență. Acesta este singurul mod de a ne asigura că medicamentele funcționează eficient.
Suplimentele cu semințe de țelină sunt contraindicate femeilor însărcinate, deoarece pot crește tonusul uterin. În plus, sucul de țelină poate provoca reacții alergice severe.

 

Distribuie
post-img
Prev post

Consumul de citrice

Next post

VREAU SA STII!

post-img