Clicky

Tatuajul și riscurile pentru sănătate

Popularitatea tatuajelor a crescut foarte mult în ultimul perioada, estimându-se că una din trei persoane cu vârsta sub 40 de ani are cel puțin un tatuaj.
Specialiștii recomandă ca înainte de a lua decizia să-ți faci un tatuaj să te informezi cu privire la toate riscurile existente.
E bine de știut că unele cerneluri pot să fie toxice, iar unele conțin chiar compuși cancerigeni. Avertismentul a fost făcut de Societatea Europeană de Cercetare a Tatuajelor și Pigmenților.
Substanțele cancerigene au fost identificate în 83% dintre cernelurile negre, cea mai populară culoare pentru tatuaje. De asemenea, cercetările au descoperit bariu, cupru, mercur și alte ingrediente nesănătoase în cernelurile pentru tatuaje.
Ce reprezintă un tatuaj:
Tatuajul se realizează prin inserarea unei cerneli în piele. Cerneala de tatuaj conține atât particule de pigment care rămân permanent în piele cât și unele ingrediente solubile care sunt metabolizate și eliminate, explică dr. Mariana Olingheru, medic specialist medicină de familie.
Complicațiile ce pot sa apară în urma unui tatuaj sunt foarte complexe. Ele pot sa fie imediate, acute, dar pot să apară și efecte pe termen lung.
Iată care sunt cele mai frecvente complicatii ale tatuajelor:
Alergiile. Reactiile alergice în cazul tataujelor sunt destul de frecvente. Pot să apară imediat după finisarea tatuajului sau după ani de zile. Alergiile sunt cauzate de pigmenți sau de diverse ingrediente din cerneala de tatuaj. Cele mai multe alergii au fost raportate la culoarea roșie, dar pot fi provocate de orice culoare.
Infecțiile. Sunt mai des întâlnite decât se crede. Infecțiile în urma tatuajelor pot fi bacteriene sau virale și pot fi cauzate de sterilizarea necorespunzatoare a acelor de tatuat, cerneala contaminată, dezinfectarea necorespunzătoare a pielii, etc.
Infecțiile bacteriene sunt cauzate în principal de streptococci și stafilococi. Stafilococul auriu poate provoca infecții ale pielii și țesuturilor moi dar și șoc toxic.
Infecțiile virale. Pericolul infectării cu virusuri în urma efectuării unui tatuaj este unul destul de mare, iar infecțiile posibile sunt foarte grave: hepatita C, Hepatita B, infecție HIV/ SIDA, infecție cu virusuri papiloma. Riscul de infectare cu aceste virusuri crește atunci când tatuajul este realizat în saloane nespecializate.
Ce poti să faci pentru a reduce riscul complicațiilor la efectuarea unui tatuaj?
1.Alege un salon autorizat în realizarea tatuajelor, care să garanteze utilizarea instrumentarului steril.
2.Solicită folosirea acelor de unică folosință, care să fie desigilate în prezența ta.
3.Ingrijește tatuajul în mod corespunzator, conform instrucțiunilor primite.
4.Evită expunerea directă la soare câteva săptămâni.
5.Evită atingerea tatuajului până la vindecarea pielii, aproximativ două săptămâni.

Distribuie
post-img
Prev post

VREAU SA STII!

Next post

COACHING-UL IN AUTISM - SUPORTUL PARINTILOR IN CALATORIA CU AUTISMUL

post-img