Clicky

TĂTĂNEASA, BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE ȘI CONTRAINDICAȚII

Tătăneasa este o plantă cunoscută în întreaga lume și apreciată pentru beneficiile ei puternice pentru sănătate, atunci când este administrată în uz extern.

Recoltarea rădăcinilor începe în luna martie și se poate face până la sfârșitul lunii aprilie. Trebuie menținut că rădăcinile de tătăneasă se mai recoltează și toamna. După ce s-au recoltat, rădăcinile trebuie păstrate în locuri răcoroase și întunecoase.

Ca tratament extern, tătăneasa se recomandă în:

-reumatism, gută, artrite, discopatii;

-abcese dentare, gingivite, dureri în gât, inflamații bucale, sinuzită;

-abcese dermatice, precum răni, arsuri, sau inflamații, fracturi, ulcerații varicoase, furunculi, ințepături de insecte, cancer de piele și mamar.

Preparate pentru uz extern recomandate de prof. Constantin Milică:

Decoct concentrat din 20 g de rădăcini uscate și măcinate la un litru de apă rece sau două-trei linguri de pulbere la 250 ml de apă. Se fierbe 5-10 minute, se strecoară și se folosește sub formă de comprese, cu rol decongestiv, astringent și cicatrizant în arsuri, plăgi, inflamații, ulcer varicos, hemoroizi, gută, tenuri iritate și grase.

Tinctură din pulbere de rădăcini pusă într-o sticlă cu alcool de 40º. Se lasă la macerat 14 zile, se strecoară și se folosește ca frecții în reumatism, artrite, contuzii, fracturi și echimoze.

Comprese cu macerat din 150-200 g de rădăcini la un litru de apă. Se lasă la macerat 12 ore, se strecoară și se folosește în dermatite, plăgi, eczeme, psoriazis, zona Zoster, fracturi de mâini sau picioare.

Unguent de tătăneasă din 100 g de pulbere de rădăcini care se opăresc cu 300 g de untură de porc; se lasă să macereze 10-12 ore într-un vas acoperit, se reîn­călzește și se strecoară printr-o pânză sau sită deasă. Se toarnă în borcane mici, care se păstrează în frigider și se folosește în ulcer varicos, plăgi atone, varice sângerânde, ulcer de gambă și hemoroizi.

Alifie de tătăneasă, din 50 g de rădăcini uscate și măcinate, care se pun la macerat în apă rece, timp de două ore. Separat se topesc 25 g de ceară de albine, în care se adaugă 100 ml de ulei de floarea-soarelui și rădăcinile macerate. Se lasă acoperit timp de șase ore, se reîncălzește, se strecoară și se păstrează în borcane ținute la frigider, din care se aplică pe piele pentru proprietăți antiinflamatoare și cicatrizante în ulcer varicos, răni greu vindecabile, contuzii, hematoame, distorsii, traumatisme provocate în accidente sau în competiții sportive.

Contraindicații:

Studii recente recomandă precauție în administrarea internă a acestei plante, deoarece conține alcaloizi de pirolizidină, compuși care ar putea să afecteze ficatul.

Atentie! Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultația de specialitate!

Distribuie
post-img
Prev post

CEAPA VERDE, VEDETA PRIMĂVERII

Next post

GRUPELE DE SÂNGE ȘI COMPATIBILITATEA ÎN CAZUL UNEI TRANSFUZII

post-img