Clicky

TANATOFOBIA: CE ESTE FRICA DE MOARTE?

Fiecare persoană are propria sa percepție despre moarte: cineva încearcă să nu se gândească la asta și cineva este pur si simplu indiferent. Dar există oameni pentru care orice întâlnire cu moartea provoacă panică și anxietate. Acestia sunt numiti tanatofobi.

Este normal să-ți faci griji pentru propria sănătate pe măsură ce îmbătrânești. La fel ca și îngrijorarea pentru sănătatea și viața celor dragi. Mai mult, experiențele existențiale ne influențează serios acțiunile și deciziile. Oamenii de știință au descoperit că atitudinea noastră față de moarte ne afectează atitudinea față de alți oameni. Mai simplu spus, avem tendința de a-i evalua pozitiv pe cei care percep moartea la fel ca noi.

Un alt studiu a arătat că, cu cât ne temem mai mult de moarte, cu atât dorința noastră de a deveni celebri poate fi mai mare. Dificultățile apar atunci când această frică se dezvoltă într-o stare obsesivă.

Frica de moarte se numeste tanatofobia si este însoțită de anxietate constantă și, uneori, atacuri de panică. Dar medicina oficială nu include thanatofobia în lista tulburărilor psihice.

Frica de moarte este, în general, una dintre temerile principale în rândul persoanelor care suferă de tulburare de anxietate fobică. Printre simptome se numara tahicardia, senzatia de nod în gât, palme umede, disfuncție intestinală. Persoanele cu tanatofobie se tem foarte des pentru propria lor sănătate, ca ar putea sa li se intample ceva sau sa pateasca ceva.

Deoarece moartea este un proces inevitabil, este irațional să ne temem de ea. Tanatofobia nu este cu adevărat teama de încetare a existenței în sine, ci mai degrabă anxietatea a ceea ce însoțește acest fenomen. Acestea pot fi lucruri complet diferite:

 • frica de durerea care însoțește moartea;

 • boală prelungită;

 • frica de a nu putea face ceva;

 • incertitudinea a ceea ce se va întâmpla după moarte.

În plus, există o anxietate cu privire la cauzarea unei dureri extraordinare celor dragi odată cu moartea ta sau teamă nu doar de a pierde o persoană dragă, ci și de consecințe. O persoană nu știe cum va trăi fără oameni apropiați.

Motive pentru frica de moarte

Tanatofobia nu apare de nicaieri. De obicei, se dezvoltă dintr-o experiență traumatizantă. Aparitia ei poate fi afectată de:

 • suferinta dupa decesul sau boala gravă a unei persoane dragi;

 • experiențele din copilărie (parinti anxiosi și grija excesiva);

 • prezența altor tulburări psihice (depresie, tulburări de anxietate);

 • un fundal de informații negative (conflicte armate care au loc în imediata apropiere sau izbucnirea unei boli);

 • religiozitate;

 • impresionabilitate;

 • criza vârstei mijlocii.

Tanatofobii sunt de două feluri:

 • persoane care nu accepta moartea celor dragi sau a celor din preajma lor;

 • oameni care nu-și accepta propria moarte.

Cuvântul „acceptare” este cheia aici. Suntem controlați doar de ceea ce nu putem accepta. Oamenii nu pot permite că moartea nu se încadrează în lista lor, încât experimenteaza stres puternic din această cauză.

Există factori care cresc riscurile de tanatofobie:

Vârsta. Oamenii de știință au descoperit că frica de moarte scade odată cu vârsta. Potrivit diverselor studii, vârful tanatofobiei este considerat a fi la o vârstă fragedă, in jur de 20 de ani, iar sfârșitul in jurul varstei de mijloc.

Sexul. Femeile sunt mai predispuse la experiențe existențiale. Aceleași studii au arătat că la bărbați, vârful tanatofobiei apare abia la vârsta de 20 de ani, iar femeile se confruntă cu această problemă chiar și la vârsta de 50 de ani.

Probabilitatea morții iminente a părinților. Testele efectuate în spitalele pentru vârstnici au constatat că lor le era mult mai puțin frică de moarte, decât familiilor lor.

Problemele de sanatate. Ele pot deveni un factor stimulator pentru dezvoltarea tanatofobiei.

Simptomele de tanatofobie

Cum să distingem tanatofobia de o tulburare de anxietate obișnuită? Aceasta nu este o sarcină ușoară. Această afecțiune nu este recunoscută ca o boală oficială, nu există teste separate pentru a detecta cu exactitate frica de moarte și, cu atât mai mult, studiile fiziologice nu vor ajuta la diagnostic. Cel mai adesea, în astfel de cazuri, medicii diagnostichează o tulburare de anxietate, dar când vorbesc cu pacientul, ei observă că anxietatea este direct legată de posibila moarte sau de procesul morții.

O manifestare evidentă a tanatofobiei este panica la gândul despre moarte, precum și dorința de a evita în orice fel tot ceea ce are legătură cu aceasta. O persoană cu tanatofobie poate experimenta:

stres;

frică;

anxietate;

atacuri de panica.

Alte manifestări ale acestei stări atunci când ne gândim la sfârșitul vieții:

 • atacuri de panică frecvente;

 • ameţeală;

 • transpirație crescută;

 • bătăi rapide ale inimii sau ritm neuniform;

 • greață și dureri abdominale.

De asemenea, tanatofobia poate fi însoțită de anumite gânduri și acțiuni: încercarea de a evita prietenii, respingerea accesoriilor funerare și a simbolurilor morții, probleme de somn sau coșmaruri, reflecții asupra morții posibile iminente și cauzele acesteia, suspiciune, ipohondrie.

Dacă aceste simptome sunt adesea asociate cu gânduri de moarte sau accesorii funerare, este probabil ca acestea să fie manifestări ale tanatofobiei. Corpul semnalează un nivel ridicat de stres în acest moment. Dacă observați ca aceste simptome dureaza mai mult de șase luni, este bine sa consultati un medic.

Distribuie
post-img
Prev post

6 Beneficii interesante ale lobodei

Next post

FERTILITATEA MASCULINĂ: 5 RECOMANDĂRI PENTRU DIETA

post-img