Clicky

TĂMÂIA, PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

Arborele de tămâie face parte din familia Burseraceae, fiind originar din Africa tropicală şi Arabia. Pe lângă utilizările în ceremonialul religios, tămâia are şi foarte multe proprietăţi terapeutice.

În terapia naturistă sunt utilizate aproape toate organele vegetale ale arborelui. Scoarţa se incizează longitudinal, în lunile noiembrie-aprilie, pentru a secreta o oleorezină, numită tămâie sau esenţă de oliban, potrivit prof. Constantin Milică.

Tămâia are următoarele proprietăţi terapeutice:

– expectorante, antiiflamatoare, diuretice, sedative;

– antiseptice, antimicrobiene, astringente, cicatrizante;

– analgezice, antialergice, antidepresive;

– antitumorale;

– antiastmatice;

– antireumatice;

– imunostimulatoare, tonice.

Uleiul de tămâie este mult folosit în aromaterapie, cosmetică şi parfumerie. Cea mai importantă acţiune a uleiului de tămâie este asupra sistemului nervos, având efecte calmante, înviorătoare, energizante, imprimând o stare de confort.

La nivelul aparatului digestiv, uleiul acţionează benefic în boli inflamatorii ale colonului (boala Crohn), în diaree, dizenterie, calculoză biliară, ulcere gastrice, indigestii, colite ulceroase, hemoragii interne.

În afecţiunile căilor respiratorii cronice, efecte benefice se constată în tratamentul bronşitelor, al astmului bronşic, guturaiului, tusei, sinuzitei, rinitei alergice şi febrei. În aceste tratamente se aplică sub formă de inhalaţii şi comprese.

Alte acţiuni terapeutice se manifestă în cazul infecţiilor genitale şi urinare, în reglarea conţinutului de colesterol din sânge, în corelaţie cu hipertensiunea arterială şi cardiopatia ischemică.

Tămâia nu prezintă nici un fel de toxicitate, doar rareori putând să apară tulburări de ordin digestiv. Nu se recomandă însă femeilor gravide sau mamelor care alăptează.

Masajul cu ulei de tămâie pe gât şi pe tenul acneic şi obosit contribuie la înfrumuseţarea pielii, la tratarea arsurilor, psoriazisului, lupusului eritematos, urticariei şi a rănilor greu vindecabile. O baie fierbinte, cu câteva picături de ulei eteric, ajută substanţial la relaxarea organismului.

 

Distribuie
post-img
Prev post

4 CEAIURI ÎMPOTRIVA ENTEROCOLITEI

Next post

MIEREA ÎN SĂNĂTATE

post-img