Clicky

SUNĂTOAREA: BENEFICII ȘI CONTRAINDICAȚII

 

Sunătoarea a fost folosită de mult în medicina populară. Calmează și anesteziază, dar are și multe contraindicații, și nu oricine o poate consuma.

Avand peste 300 de feluri, sunătoarea este o plantă perenă care este utilizată activ în medicina pe bază de plante. Din sunătoare se prepară decocturi medicinale, ceaiuri și tincturi și se adaugă și la medicamente. Dar, poate reduce efectul contraceptivelor și al unor antibiotice. Este de obicei folosit pentru forme ușoare de depresie, simptome de menopauză.

Pe pajisti, sunătoarea este exterminată ca buruiană, fiind considerata dăunatoare animalelor. Dacă este ingerata de cai, oi sau bovine, poate afecta sistemului nervos central, determina fotosensibilitate, otrăvire și chiar moartea.

Sunătoarea ajută la ameliorarea simptomelor menopauzei și a tulburărilor somatice și poate fi eficientă pentru depresie, dar nu există suficiente dovezi științifice pentru a trage concluzii definitive. Un alt studiu a arătat că planta favorizează vindecarea rănilor, vânătăilor, arsurilor și ulcerelor.

Ea conține hipericină, un fotosensibilizant natural folosit în terapia fotodinamică împotriva cancerului. Sunatoarea activează un receptor specific din ficat care promovează producerea unei enzime care determină descompunerea mai rapidă a multor medicamente eliberate pe bază de rețetă și poate interfera cu eficacitatea acestora. Contine vitaminele A, C si E si in cantitati mici – zinc, cupru, fier si potasiu.

Dar, sa vedem care sunt proprietatile plantei.

Beneficiile sunatoarei

1. Reduce simptomele depresiei

În timp ce beneficiile sunătoarei sunt încă studiate, s-a dovedit că poate ameliora simptomele depresiei. Sunătoarea poate ajuta în același mod ca medicamentele antidepresive, dar cu mai puține efecte secundare. S-a remarcat că pacienții aveau mai multe șanse să înceteze consumul de antidepresive din cauza efectelor secundare în comparație cu sunătoarea.

Hipericina și hiperforina sunt compuși din sunătoare care au efecte antidepresive, dar numai pentru depresia ușoară până la moderată. Ele chiar îmbunătățesc starea sistemului nervos și au un efect sedativ. Ele sunt, în general, mai sigure decât medicamentele antidepresive standard, dar supradozajul poate provoca fotosensibilitate și reacții alergice, precum și neliniște, confuzie și chiar episoade maniacale.

Hipericina și hiperforina conținute în plantă, potrivit experților, pot crește nivelul de serotonină, dopamină și norepinefrină, care sunt responsabile pentru starea de spirit.

Dar utilizarea plantei în tratamentul depresiei și a altor boli nu este inca aprobat. Ea este clasificata ca supliment alimentar și nu ca medicament.

2. Poate ajuta in dermatita atopică

Dermatita atopică ușoară până la moderată poate răspunde pozitiv la tratamentul cu crema de sunătoare.

3. Reduce simptomele tulburărilor somatoforme

Sunătoarea poate fi utilă în tratamentul unor tulburări somatoforme, dar sunt necesare mai multe dovezi si studii.

4. Ameliorează simptomele menopauzei

Sunătoarea poate ajuta la reducerea bufeurilor și a altor simptome ale menopauzei, potrivit cercetărilor. În cursul cercetărilor, sunătoarea a demonstrat un efect eficient în sindromul premenstrual, facilitând cursul acestuia. De asemenea, poate reduce intensitatea durerilor de cap.

Contraindicații de utilizare

Sunătoarea poate ajuta in simptomele ușoare ale depresiei, dar nu trebue luata fără a discuta cu medicul dumneavoastră.

Pacienții diagnosticați cu depresie nu trebuie să utilizeze sunătoare ca alternativă la tratamentele recomandate din punct de vedere medical. Poate spori efectele antidepresivelor și, de asemenea, poate duce la o creștere periculoasă a nivelului serotoninei din organism.

Simptomele acestei afecțiuni:

  • tremor;

  • diaree;

  • confuzie;

  • temperatură scăzută a corpului.

De asemenea, pacienții sunt sfătuiți să nu consume sunătoare dacă iau:

  • anticonvulsivante;

  • contraceptive orale;

  • anticoagulante;

  • unele medicamente pentru HIV.

Folosind sunătoare ca antidepresiv, merită să respectați cu strictețe doza prescrisă de un specialist, deoarece excesul duce la apariția alergiilor și a problemelor cu tractul gastrointestinal. Utilizarea sunătoarei simultan cu alte antidepresive le poate slăbi efectul si ar trebui să fie luat în considerare atunci când se prescrie un tratament.

Supradozajul se manifestă cel mai adesea prin reacții alergice: urticarie, erupții cutanate și umflături. Pot exista și tulburări ale tractului gastrointestinal: diaree, greață și vărsături. Unul dintre efectele neobișnuite este fotosensibilitatea: pielea devine sensibilă la lumina soarelui.

Sunătoarea poate reduce eficacitatea altor medicamente. Enzimele citocromului 450 sunt folosite de organism pentru a elimina medicamentele și substanțele chimice din sânge. Ele sunt responsabile pentru descomunerea oricăror produse și elemente care intră în sânge. Sunătoarea determină organismul să producă mai multe dintre aceste enzime, iar acest lucru afectează foarte mult absorbția medicamentelor, le reduce eficacitatea.

În unele cazuri, sunătoarea poate provoca psihoză. Persoanele cu tulburare bipolară sau depresie majoră nu ar trebui să o ia, deoarece poate duce la furie.

De asemenea, poate spori efectele medicamentelor cu triptan utilizate pentru migrenă, cum ar fi sumatriptan.

Deoarece sunătoarea are proprietăți similare cu fluoxetina (un antidepresiv), poate provoca aceleași reacții adverse. Iar utilizarea în comun a acestor medicamente pot duce la efecte destul de grave asupra sănătății.

Beneficiile sunatoarei pentru raceli sunt un mit: aceasta planta nu are proprietati antivirale si curative. Cu toate acestea, eficacitatea sa a fost dovedită în tratamentul depresiei și anxietății, precum și al tulburărilor sistemului nervos. Acest lucru se datorează conținutului de hipericină și hiperforină din compoziția sunătoarei, care în doze moderate contribuie la tratamentul depresiei. În cantități excesive, sunt dăunătoare organismului și pot duce la alergii, probleme cu tractul gastro-intestinal și chiar creșterea anxietății.

Distribuie
post-img
Prev post

14 ALIMENTE BOGATE IN PROTEINE

Next post

5 CELE MAI FRECVENTE BOLI CU TRANSMITERE SEXUALĂ

post-img