Clicky

SUFLUL SISTOLIC, CE ESTE ȘI LA CE SEMNE TREBUIE SĂ AVEM GRIJĂ

Suflul sistolic, cunoscut în popor sub denumirea de suflu la inimă, este acel sunet neobișnuit care se aude când medicul ascultă inima unui pacient cu stetoscopul.

În mod normal, sunetul pe care medicul ar trebuie să îl audă la ascultarea inimii trebuie să fie în doi timpi, unul care indică închiderea valvelor atrioventriculare și un altul care indică închiderea valvei semilunare.

Orice sunet şuierător care se aude în plus faţă de acestea va fi catalogat de medic drept un suflu sistolic, Atenţie însă, nu vorbim despre o afecțiune ci, mai degrabă, despre un semnal, care poate ajuta la diagnosticarea unei eventuale probleme cardiace, explică dr. Ana Maria Vlădoianu, medic primar cardiologie.

Potrivit acesteia, în funcţie de intensitate, suflul sistolic poate fi descris în 6 grade de intensitate, unde cel de grad 1 înseamnă un sunet care abia dacă este sesizabil la controlul cu stetoscopul, în timp ce un suflu sistolic de gradul 6 este foarte intens şi, de regulă, este semnul clar al unei boli cardiace grave sau a unei malformaţii.

Simptome:

-dificultăți respiratorii;

-palpitații;

-pierderea pentru scurt timp a stării de conștiență;

-durere la nivelul pieptului;

-toleranță scăzută la efort;

-tuse cronică.

Diagnosticul este pus doar de medicul cardiolog, după un control în urma căruia stabilește dacă este vorba despre un suflu sistolic patologic sau nepatologic (inocent).

Dacă suflul cardiac este patologic, sunt necesare investigații suplimentare, precum: ECG, radiografie pulmonară, ecografie cardiacă, cateterism cardiac. Tratamentul suflului sistolic inocent nu este necesar, precizează dr. Maria Vlădoianu.

Prevenție:

Persoanele cu suflu sistolic duc o viață normală, atât timp cât se cunoaște cauza problemei, pacientul face controale medicale periodice și respectă tratamentul și indicațiile medicului. Se recomandă un stil de viață activ și evitarea excesului de alimente nesănătoase care afectează sănătatea inimii.

De asemenea, în cazul adultului cu suflu sistolic, se recomandă limitarea consumului de alcool și renunțarea la fumat. Pacienţii pot face sport și este indicat să fie activi. Cu toate acestea, de cele mai multe ori nu este recomandată practicarea unui sport de performanță, dar acest lucru depinde de fiecare situație în parte și de indicațiile medicului.

Distribuie
post-img
Prev post

6 CAPCANE ALE CREIERULUI CARE NE ÎNGRAȘĂ

Next post

MĂGHIRAN, PLANTĂ DE LEAC ȘI CONDIMENT

post-img