Clicky

30/1300/2700 partea I

AUTOR- Doina Berescu-aromaterapeut & fondator Ecoland Production

Produsul cosmetic este definit si reglementat la nivel european si national și când spunem definit avem în vedere orice substanță sau amestec de substanțe care vin în contact cu părțile externe ale corpului uman cu un anumit scop, fie de a le proteja ,fie de a le curăța sau parfuma.Pe portalul european, unde sunt notificate produsele cosmetice, zilnic apar în medie 800 de produse noi și tot zilnic sunt introduse 10 produse noi care conțin nanoparticule.

Produsele cosmetice conțin multe ingrediente care sunt controversate sau au potențial periculos. În acest domeniu avem o listă roșie si deasemenea avem și o listă verde a acestor ingrediente.

Să incepem cu cele din lista roșie și vom spune pentru început că SUA a interzis 30 de ingrediente cosmetice ca fiind potențial periculoase sau controversate în produsele cosmetice în timp ce Europa a interzis 1300 iar în Elveția ele au ajuns la cifra de 2700.

Sunt multe ingrediente de prezentat, dar ne vom opri doar la câteva din cele mai utilizate individual sau grupate pe anumite categorii.Si aici mă refer la cele din lista roșie,a celor care nu ar trebuie sa se regăsească în produsele cosmetice.

Se regăsesc în lista roșie:

PARABENIIcare sunt conservanți sintetici care au fost și sunt folosiți atât in produse cosmetice dar și în cele farmaceutice cât și alimentare.Sunt importanți pentru că nu putem avea produse cosmetice fără conservanți deoarece trebuie să prevenim răspândirea bacteriilor.

Controversele apărute în jurul lor sunt determinate de un studiu din anul 2004 care le leagă de dezvoltarea cancerului.

SULFAȚII sunt săruri detergente folosite în produsele cosmetice pentru a face spumă.Cel mai des întilniți sunt SLS(lauril sulfatul de sodiu)și SLES (sulfatul de Laureth de sodiu).Principala critică adusă acestora este capacitatea lor de a provoca iritații și roșeață iar în unele cazuri in timpul producției SLES există riscul contaminării cu 1,4 dioxină care este un ingredient cu potențial cancerigen.

NANOMATERIALE sunt substanțe cu o dimensiune extrem de mică (mai mică de 100 de miliarde de metru)cu proprietatea de a trece barierele biologice ale pielii pătrunzând adânc in aceasta.
Îngrijorarea principală rămâne toxicitatea lor atunci când sunt folosite în mod constant și inhalate deoarece trecând de straturile pielii, ajung în sânge și se acumulează în organe cu efecte pe termen lung prea puțin studiate și cunoscute.

PEG sau polietilenglicol este un ingredient folosit ca umectant care se presupune că ajută la reținerea apei în piele și pe cale de consecință la hidratarea acesteia. PEG-urile sunt bine tolerate de piele, dar principala lor critică se referă la procesul de fabricație care este unul din cele mai poluante din industria cosmetică.

ULEIURILE ȘI CEARA MINERALA sunt substanțe grase derivate din petrol (vaselina+parafina).Sunt apreciate ca peliculă protectoare pe care o formează ajutând la menținerea unui bun nivel al hidratării însă controversa lor este legată de natura lor ca derivați din petrol. Industria petrochimică este o industrie poluantă și produse sale sunt nenaturale.

BHA și BHT adică antioxidanții ButylHydroxiAnisole și Butyl HydroxiToluene sunt de origine sintetică și se regăsesc in multe produse cosmetice de tipul uleiurilor de corp sau a fondului de ten.Studiile efectuate au fost doar pe animale și niciodată pe oameni și au arătat riscul lor de toxicitate prin acumularea in organism.

EDTA este un agent chimic care are capacitatea de a capta alte molecule și a le permite să fie fixate fiind folosit în industria cosmetică ca stabilizator pentru a preveni fermentarea datorate bacteriilor.În medicină este folosit in tratamentul intoxicațiilor cu plumb.Controversa lor este legată de potențialul alergen dezvoltat iar acumularea în organism ,in doze mari,este periculoasă.

SILICONII (SILOXANI) sunt o categorie de silicoane care se utilizează la fabricația șampoanelor,produselor de machiaj și a altor produse destinate îngrijirii pielii deoarece conferă o textură mătăsoasă și păstrează hidratarea pielii.Critica care li se aduce are în vedere pe de o parte ,impactul negativ asupra mediului iar pe de altă parte toxicitatea lor în anumite doze(D4 și D5 în special).Sunt multe alternative naturale pentru a înlocui utilizarea acestora uleiul de cocos fiind unul dintre acestea.

PARFUMURI CU FTALAȚI: există o serie de ftalați(derivați chimici ai acidului ftalic) folosiți ca agenți de denaturare in producția de parfumuri .Dintre aceștia menționăm BBP,DBP,DEHP,DINP,DCHP,DNOP,DMP,etc reprezentând o parte dintre aceștia care sunt recunoscuți ca factori pertubatori endocrini și alergeni.Este foarte greu să se creeze parfumuri stabile care să nu fie și alergene.Această industrie este într-o continuă transformare și căutare.

Am prezentat o mică parte din ce nu ar trebui să se găsească în produsele noastre cosmetice.Pentru că frumusețea înseamnă și respect față de natură,animale și nu în ultimul rând sănătate și o abordare în producerea cosmeticelor bazată pe transparență și utilizarea unor ingrediente cât mai bune și cât mai naturale.

Doina Berescu

Aromaterapeut & fondator Ecoland-Production
Distribuie
post-img
Prev post

5 TIPURI DE BOLI CARE SE AGRAVEAZĂ PRIMĂVARA

Next post

CAND TREBUIE SA MERGEM CU CATELUL LA DOCTOR

post-img