Clicky

ȘTIȚI CÂTĂ SARE TREBUIE SA MÂNCAȚI PE ZI? CITIȚI CU ATENȚIE

ȘTIȚI CÂTĂ SARE TREBUIE SA MÂNCAȚI PE ZI? CITIȚI CU ATENȚIE

De câte ori nu ați stat la masă cu prieteni sau colegi care nici n-au gustat mâncarea și s-au repezit după solniță. Există si reversul, oameni care au gustat din bucate si au dat verdictul rapid: “sunt prea sarate”.
La prima vedere, pare ca nu e bine in niciun fel, haideti sa aflam care este cantitatea optima de sare pentru un om sanatos.
Experții europeni sunt de acord că sodiul nu trebuie să depășească 5 g/zi, întrucât o cantitate mai mare e clar legată de riscul de boală cardiovasculară și deces. Sunt încurajate eforturile de reducere a aportului de sodiu în populațiile care consumă mai mult de 5 g/zi.
În ultimii ani sarea și-a câștigat reputația de FACTOR DE RISC, în loc de NUTRIENT esențial, CONDIMENT, conservant etc. În medie, la nivel global se consumă 10 g de sare pe zi, dublul cantității maxime recomandate de OMS.
De ce este importantă sarea?
Sarea sau clorura de sodiu este alcatuită din 40% sodiu și 60% clor, două minerale cu rol important în organism, fiind implicate în menținerea echilibrului hidroelectrolitic și acido-bazic. Sodiul este un nutrient vital, implicat în  procese precum contracția musculară, transmiterea nervoasă, reglarea tensiunii arteriale și a volumului sangvin. Clorul este al doilea dupa sodiu în ceea ce privește concentrația din sânge și se regăsește în proporție mare în sucurile digestive.
sarea are un mecanism dual de stimulare a papilelor gustative – în concentrații normale activează gusturile care cresc apetitul și în concentrații mari capătă un gust neplăcut
peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm pe zi provine din alimente procesate, iar ceea ce adăugăm din solniță, la masă, reprezintă doar 6%
persoanele care au o dietă bogată în sare au un risc cu 68% mai mare de a dezvolta cancer gastric
există persoane cu o sensibilitate crescută la sare, pentru care dieta low-salt reduce tensiunea arterială, în timp ce pentru persoanele fără sensibilitate nu are un efect semnificativ
sarea afectează multiplicarea anumitor specii de bacterii „bune” din intestin și ar putea avea un rol în anumite boli inflamatorii, precum scleroza multiplă
prin administrarea de probiotice se poate obține scăderea tensiunii arteriale la persoanele care mănâncă multă sare

Incercati sa aveti grija de voi, fiti responsabili in ceea ce priveste consumul de sare si consultati-va medicul de familie pentru orice simptome care va fac sa nu fiti in forma.

Distribuie
post-img
Prev post

Atenție la bomboanele de Crăciun!

Next post

Epilarea definitivă este pentru bărbații care se respectă!

post-img