Clicky

ȘTII CARE SUNT CAUZELE MÂNCATULUI PE FOND EMOȚIONAL?

De cele mai multe ori, simtim nevoia sa avem tot timpul la îndemana ceva de mancat, suntem constienti ca nu cel mai bun obicei, dar nu ne putem abtine. Va prezentam in continuare cateva cauze ale mancatului pe fond emotional.

1 Stresul – declanseaza foamea emotionala. Si nu e doar ceva la nivel mental, o simti chiar fizic, din cauza cresterii nivelului de cortizol, hormonul stresului. Un nivel crescut de cortizol conduce  la pofte diferite, de la snack-uri sarate, la dulciuri si alte alimente procesate, alimente ce genereaza o falsa senzatie de energie si placere.

2 Obiceiurile din copilarie – ai fost obisnuit sa fii recompensat cu dulciuri, prajituri sau alte forme de recompensare sub forma de alimente, atunci cand erai copil si faceai un lucru bun sau luai o nota mare la scoala? Aceste obiceiuri  pot  continua inconstient in viata adulta, si ajungi astfel sa te recompensezi pentru fiecare reusita sau pentru fiecare moment in care te simti deprimat. De asemenea, se poate sa te fi obisnuit cu anumite gusturi de acasa, dupa care tanjesti si pe care incerci sa le readuci in viata ta.

3 Influentele sociale – Ti se intampla sa mananci mai mult atunci cand esti cu mai multi prieteni la o masa? Sau atunci cand mergi in vacanta la un all-inclusive? Supraalimentarea survine pur si simplu pentru ca mancarea e acolo, la dispozitia ta, pentru ca ceilalti mananca sau pentru ca poate e un mod de refulare pentru tine. Daca esti o persoana calculata, care isi refuza orice rasfat alimentar si care incearca sa duca un stil de viata sanatos, o astfel de ocazie este un motiv de refulare.

4 Insomnia – atunci cand nu dormim suficient, creste nivelul de cortizol, ceea ce cauzeaza o falsa senzatie de foame, pe fond nervos.

Distribuie
post-img
Prev post

MOTIVELE PENTRU CARE SA MERGI LA MEDICUL INTERNIST

Next post

NEOPLASM PULMONAR, BOALA CARE NU DOARE, DAR CARE POATE SĂ FIE FATALĂ

post-img