Clicky

STEVIA: BENEFICII ȘI CONTRAINDICATII PENTRU ORGANISM

Stevia este un arbust peren care poate creste până la 0,7 metri înălțime. Are frunze mici de până la 3 centimetri și flori albe. Datorită gustului său dulce, stevia a fost numite “iarbă cu miere”.
În antichitate, indienii din Brazilia și Paraguay foloseau stevia sa-si îndulceasca bauturile, inclusiv cele medicinale. De asemenea, a fost folosita pentru a trata arsuri, colici, dureri de stomac, boli ale tractului gastro-intestinal și ale rinichilor.
De-a lungul timpului, oamenii au observat că stevia îmbunătățește starea de bine, reduce greutatea, îmbunătățește fluxul sanguin și reduce riscul de a dezvolta hipertensiune arterială.
La începutul secolului al XX-lea, oamenii de știință francezi au izolat extracte din iarba cu miere (steviozide și rebaudiozide) care s-au dovedit a fi de sute de ori mai dulci decât zahărul. Cu toate acestea, nu au avut niciun efect asupra nivelului de glucoză din sânge. Pentru persoanele cu diabet, stevia a devenit un produs indispensabil.
Beneficiile steviei
Iarba cu miere are proprietăți medicinale. Stevia nu conține carbohidrați, deci nu conține calorii. Medicii o recomandă pentru o dietă echilibrată atunci când vrei sa slăbești.
Există doi compuși principali în stevie, rebaudiozida A și steviozida. Ele dau plantei un gust dulce cu un postgust amar. Ea mai contine mulți steroli și antioxidanți (kaempferol, flavonoide, tanin) care reduc riscul de cancer pancreatic cu 20%. De asemenea, stevia dilată vasele de sânge, ajută la eliminarea sodiului din organism, scăzând astfel tensiunea arterială.
În plus, stevia oprește creșterea bacteriilor în gură, care este atribuită dezvoltării cariilor.
Stevia este valoroasă pentru că este de zeci sau chiar sute de ori mai dulce decât zahărul, dar nu crește nivelul de zahăr din sânge.
Ea contine si crom, care ajuta la absorbtia zaharului in sange. Mai simplu spus, stevia facilitează acțiunea insulinei.
Stevia contine seleniu, cupru, care imbunatatesc perfect starea pielii. Mai are zinc, care are un efect imunomodulator. Vitaminele din grupele B, C, PP vindecă organismul.
Stevia este perfecta pentru diabetici. Alți îndulcitori au multe efecte secundare, iar stevia dimpotrivă, numai pozitive. Cel mai bine este sa bei ceai de stevie. Tabletele sunt mai putin recomandate deoarece conțin aditivi.
Nu e bine sa consumi stevia pe stomacul gol, deoarece creierul va percepe îndulcitorul ca pe zahăr si va produce insulina, care ulterior se va transforma în grăsime.
Stevia este folosită la fabricarea dulciurilor, înghețatei, iaurtului, gumei de mestecat și deserturilor. La ceai, cafea și băuturi răcoritoare se adaugă frunze proaspete sau uscate. Uneori, extractul de plante de stevia este adăugat în paste de dinți, alimente conservate, sosuri.
Stevia nu se teme de temperaturi ridicate, așa că este folosită ca îndulcitor natural în copt și preparate calde.
In comert, stevia se regaseste în diferite forme – sub formă de pulbere, granule, tablete, ceai și lichid. stevia lichidă poate conține alcool, iar stevia sub formă de pudră poate conține inulină (fibre vegetale).
Contraindicatiile steviei
Pe langa beneficii, stevia are si contraindicatii. Ea nu este recomandată persoanelor care iau medicamente pentru glicemie.
Iarba de miere poate provoca, de asemenea, efecte secundare atunci când interacționează cu medicamente antifungice și antiinflamatoare, precum și cu medicamente care scad colesterolul. Prin urmare, înainte de a utiliza stevia, merită să consultați un terapeut.
De asemenea, stevia ca plantă poate provoca alergii. De aceea, dacă există o intoleranță individuală la ambrozie, gălbenele, crizanteme și margarete, atunci, cel mai probabil, va exista o reacție la stevie.
Atunci când alegeți, acordați atenție compoziției steviei. Asigurați-vă că aveți un produs 100% natural. Compoziția nu trebuie să conțină glucoză (dextroză) și amidon (maltodextrină).

Distribuie
post-img
Prev post

9 plante care scad tensiunea arterială

Next post

CEAIUL DE HIBISCUS: 8 BENEFICII

post-img