Clicky

SPITAL PUBLIC DIN ROMÂNIA CU SERVICIU DE ÎNGRIJIRE LA DOMICILIU

În România există un singur spital public care asigură serviciu de îngrijire la domiciliu, respectiv Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş. 

Suntem singurul spital public care avem serviciul de îngrijiri la domiciliu. Pe lângă aceasta, am fost selectaţi şi ca centru-pilot pentru îngrijiri paliative la domiciliu, pe care încercăm să-l dezvoltăm. (…) Paliaţia se referă şi la bolnavii care ajung în stadii de paliaţie, bolile generative, bolile cronice, în final, pot ajunge în stadii de paliaţie şi prin acest program se va încerca să se dezvolte, la nivel naţional, un program de îngrijiri paliative la domiciliu, pe care toate ţările civilizate îl au şi îl promovează spre binele pacientului”, a anunțat, recent, managerul SCJ Mureş, dr. Ovidiu Gîrbovan.

Potrivit acestuia, în cadrul acestui program, personal calificat din spital se deplasează la domiciliul pacientului pentru îngrijiri.

Informații generale:

Persoanele asigurate care suferă de afecţiuni acute sau cronice şi au o capacitate limitată de a se deplasa la o unitate medicală pentru a primi îngrijiri au dreptul la îngrijiri medicale la domiciliu sau paliative. Prioritate în primirea îngrijirilor medicale sau paliative la domiciliu au asiguraţii care suferă de afecţiuni oncologice sau neurologice. 

Orice asigurat are dreptul la 90 zile de îngrijiri medicale la domiciliu pe an, în una sau mai multe etape. Îngrijirile medicale/paliative sunt reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în sănătate, Hotărârea de Guvern nr. 117/2013 pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi Ordinul MS/CNAS nr.423/191/2013.

Furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu sunt îndeosebi firmele private, autorizate de Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică şi evaluate de Casa de Asigurări de Sănătate. Toate societăţile care oferă îngrijire medicală/paliativă la domiciliu trebuie să aibă medici de specialitate, asistenţi şi kinetoterapeuţi. 

Distribuie
post-img
Prev post

FRIPTURĂ DE MIEL CU USTUROI ȘI ROZMARIN

Next post

CHIMION, LEAC DE CALMAT STOMACUL

post-img