Clicky

ȘOFRANUL, „AURUL ROȘU” DIN FARMACIA NATURII

Șofranul mai este numit „aurul roșul”, iar prețul cu care se vinde acest condiment confirmă că această denumire este foarte potrivită. Originar din Persia Antică, șofranul este cel mai scump codiment din lume, el fiind comercializat chiar și cu 30.000 de euro kilogramul.

În urmă cu câțiva ani, în Iran, țara campioană la producția de șofran, s-a înființat chiar și prima bancă de șofran din lume, dedicată investitorilor care doresc să cumpere acest condiment atât de prețios.

Însă, șofranul nu este doar cel mai scump și apreciat condiment din lume, ci el este recunoscut și ca un remediu extraordinar pentru anumite afecțiuni cardiace și digestive.

În scop terapeutic, de la șofran se utilizează stigmatele florilor, care conțin substanțe precum antioxidanți, lipide, calciu, magneziu, zinc, seleniu, fibre, precum și vitaminele A, B1, B2, B3, B6 și C. Din părțile uscate ale plantei se prepară diferite produse, precum condimente, coloranți alimentari, uleiuri esentiale și medicamente.

Uleiul de șofran ajută la combaterea depresiei și anxietății, fiind un bun remediu și împotriva insomniei. Studii recente au confirmat că produsele care conțin șofran sunt utile în curele de slăbire, ajutând la pierderea kilogramelor în plus.

De asemenea, un studiu din anul 2016, care a fost publicat în Scientific Reports, a confirmat eficiența șofranului în diabetul zaharat. Astfel, unii compuși prezenți în șofran, cum ar fi crocinul, sunt de ajutor împotriva diabetului zaharat.

Însă, șofranul este contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează. Totodată, administrarea șofranului poate avea efecte adverse, așa că nu începeți niciun tratament cu produse care conțin șofran înainte de a discuta cu medicul dumneavoastră! (R. O.)

Distribuie
post-img
Prev post

CUM PUTEM AMELIORA COXARTROZA

Next post

INSOLAȚIA, SIMPTOME, TRATAMENT ȘI PREVENȚIE

post-img