Clicky

Smochinele

Smochinele se coc pe la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august, dar pot fi consumate uscate sau congelate pe tot parcursul anului. Ele sunt fructe cu un gust dulce, pulpa roz, semințe comestibile crocante. Smochinele proaspete se strică repede, așa că sunt adesea uscate pentru a le conserva. Rezultatul este un fruct uscat dulce și hrănitor, care poate fi consumat pe tot parcursul anului.

Există multe tipuri de smochine, toate diferă ca culoare și textură. Înainte de apariția zahărului rafinat, smochinele erau adesea folosite pentru a îndulci alimentele.

Smochinele sunt fructe hrănitoara, conțin multe vitamine și minerale importante pentru sănătate. Au un conținut relativ scăzut de calorii, iar acest lucru le permite să fie incluse în dietă pentru cei care trebuie să își normalizeze greutatea.

Beneficiile smochinelor pentru sănătate

  1. Ajută aparatul digestiv

Smochinele au fost folosite de mult timp pentru a trata problemele digestive. Conțin fibre, care promovează un sistem digestiv sănătos și, de asemenea, servesc drept prebiotic și sursă de hrană pentru bacteriile sănătoase care locuiesc în intestine.

În studiile pe animale, s-a demonstrat că extractul sau pasta de smochine accelerează mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, reducând simptomele tulburărilor digestive, cum ar fi colita ulceroasă. Iar persoanelor cu sindrom de colon iritabil care au consumat smochine uscate de două ori pe zi, li s-a redus semnificativ simptomele (durere, balonare, probleme digestive).

  1. Îmbunătățeste activitatea inimii

Smochinele ajută la scăderea tensiunii arteriale. Acest lucru are un efect pozitiv asupra stării vaselor de sânge și reduce riscul de boli de inimă. Un studiu la șobolani a arătat că extractul de smochine a scăzut tensiunea arterială. Alte experimente pe animale au identificat îmbunătățiri ale colesterolului total, HDL-colesterolului (lipoproteine ​​de înaltă densitate) și trigliceridelor cu adăugarea de extract de frunze de smochin la alimente. Dar sunt necesare mai multe date pentru a înțelege mai bine efectele smochinelor asupra sănătății inimii.

  1. Ajuta la controlul glicemiei

Un studiu din 1998 pe zece persoane cu diabet zaharat de tip 1 a constatat că atunci cand consumau ceai din frunze de smochin la micul dejun scadea nevoia de insulină.

Un experiment recent a constatat că băuturile care conțin doze mari de extract de fructe de smochine au un indice glicemic (IG) mai scăzut decât băuturile fără acesta și, prin urmare, au avut un efect benefic asupra nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, smochinele, în special cele uscate, au un conținut ridicat de zahăr și pot crește nivelul din sânge pe termen scurt.

  1. Îmbunătățeste starea pielii

Smochinele pot avea efecte benefice asupra pielii, în special la persoanele cu dermatită alergică. Un studiu pe 45 de copii cu dermatită a constatat că crema cu extract de smochine uscate aplicată de două ori pe zi timp de două săptămâni a fost mai eficientă în tratarea simptomelor decât crema standard cu hidrocortizon. Dar, avem nevoie de mai multe studii pentru a demonstra efectul smochinelor in problemele dermatologice.

Contraindicatiile smochinelor

Consumul excesiv de smochine poate provoca diaree, flatulență și alte simptome nedorite.

Smochinele sunt, de asemenea, bogate în vitamina K, care poate interfera cu diluanții de sânge și le poate reduce eficacitatea.

Smochinii conțin latex natural, la care unele persoane pot fi alergice.

Smochinele proaspete au un conținut scăzut de calorii și sunt grozave pentru o gustare.

Smochinele uscate au un continut ridicat de zahar, iar persoanele cu diabet ar trebui sa le consume cu moderatie.

Cum consumam smochinele? Smochinele se strică repede și ar trebui consumate cel mai bine într-o zi sau două de la cumpărare. Fructele trebuie spălate imediat înainte de a le mânca și păstrate la frigider. Dacă smochinele nu sunt încă suficient de coapte, se pot păstra la temperatura camerei.

Distribuie
post-img
Prev post

PĂRUL GRAS: CAUZE SI METODE DE INGRIJIRE

Next post

COADA-CALULUI, O PLANTĂ MEDICINALĂ CU PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII PENTRU SĂNĂTATE

post-img