Clicky

SINDROMUL PICIOARELOR NELINIȘTITE

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune senzitivo-motorie care înrăutățește calitatea vieții prin oboseala generată de tulburările de somn.

Studiile arată ca 8% – 10% din populația generală suferă de această afecțiune, fiind de 2 ori mai frecventă la femei. Probabilitatea de a suferi de sindromul picioarelor neliniștite crește cu vârsta, fiind cel mai des observată începând cu vârsta de 50 – 65 de ani.

Sindromul picioarelor neliniștite se poate asocia frecvent cu tulburarea de mișcare periodică a picioarelor în somn, precizează dr. Ruxandra Borindel.

Diagnosticul sindromului picioarelor neliniștite se bazează pe datele clinice, existând patru criterii principale: necesitatea imperioasă de a mișca picioarele, senzație de disconfort la nivelul acestor membre (neliniște, furnicături, pișcături, arsură) ameliorată de mișcare, apariția simptomelor în repaus și agravarea nocturna a simptomelor.

Certitudinea diagnosticului este garantată de prezența unor antecedente familiale relevante, prezența acestei afecțiuni la alți membri ai familiei.

Diagnosticul cauzei presupune examen neurologic complet, cunoașterea tratamentului medicamentos al pacientului, analize de sânge, inclusiv bilanțul fierului.

Anumite medicamente, precum neurolepticele, antodepresivele, estrogeni, cafeina pot declanșa sau agrava simptomele. De asemenea, carența de fier sau de acid folic, sarcina, uremia, insuficiența renală cronică, boala Parkinson, hipotiroidism, afecțiunile pulmonare cronice pot determina simptomele sindromului picioarelor neliniștite.

Un medic neurolog poate să pună un diagnostic și să prescrie un tratament pentru această afecțiune.

Distribuie
post-img
Prev post

ASPIRINA, BENEFICII ȘI RISCURI

Next post

CE AFECTIUNI POATE VINDECA TERAPIA CU OZON

post-img