Clicky

SINDROMUL DE TUNELUL CARPIAN, BOALA CARE ÎI AFECTEAZĂ PE CEI CARE LUCREAZĂ MULT LA CALCULATOR

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune care provoacă durere, amorțeală și furnicături la nivelul mâinii și brațului. Această situație apare atunci când unul dintre nervii majori ai mâinii, respective nervul carpian, este comprimat la nivelul încheieturii mâinii.

Cauzele apariției sindromului de tunel carpian sunt multiple, existând atât factori ereditari, cât și condiții ce țin de repetarea acelorași mișcări ale mâinii pentru o perioadă lungă de timp, cum este de exemplu în cazul persoanelor care lucrează mult la calculator.

Simptomatologia incepe cu urmatoarele manifestari:

-amorțeală;

-furnicături;

-senzația de arsură;

-durere la nivelul degetelor mâinilor. 

Suferința nervului carpian poate fi determinată de inflamația tendoanelor învecinate sau a articulației pumnului, de formațiuni diverse (lipoame, neurofibroame). De asemenea, sindromul de canal carpian este frecvent asociat unor afectiuni, precum diabet zaharathipotiroidism, boală renală.

Potrivit statisticilor, o persoană din 20 care lucrează frecvent la calculator poate să sufere de sindromul tunelului carpian.

Primul semn care ar trebui să vă trimită la medic pentru un control este amorţirea unei mâini, timp de câteva luni, constant. Medicul va pune diagnosticul în baza unei analize numită electromiografie.

Atenție! Dacă nu cereţi ajutor la timp, boala se va agrava şi veţi începe să scăpaţi obiectele din mână. În acest stadiu al afecţiunii, nervii sunt afectaţi şi musculatura începe să se atrofieze. Dacă pacientul a ajuns deja în această stare, singura soluţie este o intervenţie chirurgicală. În mod normal, recuperea este rapidă, dar dacă nervul a fost afectat o perioadă îndelungată, este posibil să fie nevoie de câteva luni pentru ca furnicăturile şi slăbiciunea musculară să dispară.

Pentru prevenirea acestei afecțiuni, trebuie să ne relaxăm mâinile, să facem pauze atunci când lucrăm mult la calculator, etc.

Distribuie
post-img
Prev post

TREBURILE CASNICE ÎMBUNĂTĂȚESC ABILITĂȚILE COGNITIVE

Next post

ÎNVINGE-ȚI TEAMA DE MEDICI!

post-img