Clicky

SIMPTOMELE CISTITEI ȘI PREVENIREA ACESTEIA

Cistita este o inflamație a membranei mucoase a peretelui vezicii urinare. Se observă mai des la femei, ceea ce se explică prin particularitățile structurii anatomice a tractului urinar. La bărbați, apare ocazional, de regulă, din cauza proceselor inflamatorii în alte organe ale pelvisului mic. Pericolul patologiei constă în probabilitatea răspândirii infecției prin uretere la rinichi.

Această patologie se caracterizează prin disconfort și durere în abdomenul inferior, tulburări de urinare. De regulă, factorul cauzal este Escherichia coli. Cistita este o boală foarte frecventă: fiecare a doua femeie din lume a experimentat-o ​​cel puțin o dată.

Tipurile bolii

După caracteristicile tabloului clinic, se disting două variante de cistită: acută și cronică.

În funcție de cauza inflamației, aceasta poate fi infecțioasă sau neinfecțioasă.

Simptomele naturii infecțioase a membranei mucoase și tulburările funcționale ale vezicii urinare se manifesta sub formă de:

 • disconfort și dureri în abdomenul inferior (deasupra pubisului, în anus sau perineu);

 • disurie (urinat frecvent si dureros, impulsuri false, senzatie de golire incompleta a vezicii urinare dupa urinare);

 • modificarea transparenței urinei (devine tulbure din cauza conținutului ridicat de globule roșii, bacterii, globule albe, epiteliu descuamat)

 • urina cu un amestec de sânge (o consecință a contracției mucoasei inflamate a organului);

 • o creștere a temperaturii corpului până la valori subfebrile, slăbiciune generală.

Cistita acută apare brusc, pe cand cistita cronică decurge în valuri – perioadele de exacerbare a bolii sunt înlocuite cu remisiuni. Simptomele cistitei la femei în perioada de exacerbare sunt similare cu cele din forma acută a bolii, dar nu sunt atât de pronunțate. În remisie, starea pacientului este satisfăcătoare, semnele de cistită sunt minime sau absente.

Cauzele cistitei

În cele mai multe cazuri, cistita are o natură infecțioasă. Se poate numi:

 • stafilococi;

 • micoplasme;

 • coli;

 • trichomonas și alte microorganisme.

Riscul de a dezvolta boala crește atunci când organismul este expus la o serie de factori:

 • tulburări circulatorii în zona pelviană;

 • leziuni mecanice ale mucoasei vezicii urinare cu calculi sau instrumente în timpul procedurilor medicale;

 • tulburări endocrine (principalii factori de risc din această categorie sunt diabetul zaharat sever, obezitatea și deficitul de estrogen în corpul feminin);

 • scăderea imunității;

 • golirea prematură a vezicii urinare (obiceiul de a „tolera” atunci când vrei să mergi la toaletă);

 • hipotermie.

Cauzele cistitei la femei pot fi infecțiile cu transmitere sexuală sau o igienă precara. Dacă boala apare după intimitate, se numește cistita postcoitală. Multe femei suferă de cistita în timpul sarcinii.

Principalele cauze ale cistitei la bărbați sunt bolile cronice de prostată cauzate de flora nespecifică sau infecțiile latente cu transmitere sexuală.

Cistita acută este mai frecventă la femei decât la bărbați. Acest lucru se datorează faptului că femeile au o uretră mai largă și mai scurtă. Alți factori care contribuie includ sarcina, menopauza, utilizarea spermicidelor, a contraceptivelor.

Bărbații sunt mult mai puțin predispusi la starea de rău manifestata de cistita, dar evoluează mult mai sever decat la femei. Adesea poate fi cistita secundară, care este o complicație a adenomului de prostată, uretritei, urolitiază și bolilor cu transmitere sexuală.

Măsuri preventive

Unul dintre principalele aspecte în prevenirea bolii este respectarea igienei personale. Pentru a stimula diureza regulată, se recomandă să beți o cantitate suficientă de lichide, ceea ce reduce riscul de congestie. Hipotermia organismului poate activa, de asemenea, infecția cu imunitate redusă. Prin urmare, nu este de dorit să înoți în apă rece, să stai pe o suprafață rece și să purtați haine care nu corespund condițiilor meteorologice. Pentru a evita deteriorarea circulației sângelui în organele pelvine cu un stil de viață sedentar, încercați să faceți antrenamente de cinci minute la fiecare oră.

Măsurile medicale pentru menținerea sănătății includ administrarea de medicamente care stimulează sistemul imunitar în ansamblu, precum și al mucoasei vezicii urinare.

Distribuie
post-img
Prev post

MENINGITA, O URGENȚĂ MEDICALĂ CARE NU SUFERĂ NICIO CLIPĂ DE AMÂNARE

Next post

AI IDEE CE MANANCI?

post-img