Clicky

Sfaturi pentru o iarnă fără accidentări

Sezonul sporturilor de iarnă este în toi, iar practicarea acestora nu ne aduce doar bucurie, ci și o mulțime de beneficii asupra sănătății, mai ales asupra inimii, ajutând la prevenirea bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, riscul de accidentare în practicarea acestor sporturi este unul destul de ridicat, astfel că este important să se respecte o serie de recomandări pentru a evita apariția unei accidentări.
Cele mai frecvente accidentări petrecute pe pârtie sunt la nivelul membrelor inferioare, respectiv rupturi de ligamente încrucișate, rupturi de ligamente colaterale sau rupturi de menisc. Alte accidentări întâlnite sunt fracturile la nivelul membrelor inferioare, precum cele de umăr, cot sau încheieturi.
Ce este indicat să facem pentru a evita apariția accidentărilor
Înaintea oricărui efort fizic intens este necesară o încălzire și pregătire adecvată, iar acest lucru nu trebuie neglijat nici în cazul sporturilor de iarnă. Înainte de a urca pe pârtie este indicat ca persoana în cauză să lucreze anumite grupe de mușchi care sunt mai solicitate la schi pentru întărirea acestora.
Pe lângă pregătirea ce ar trebui realizată cu cel puțin 3-4 săptămâni înainte, la fel de importantă este și încălzirea înainte de ieșirea pe pârtie. Astfel, acest tip de antrenament ar trebui realizat timp de 15-20 de minute pentru a antrena mușchii și pentru a crește treptat circulația, temperatura corpului și ritmul cardiac astfel încât organismul să fie pregătit pentru efort.
Încălzirea ajută organismul atât pe plan fizic, dar și pe plan mental. Dacă în plan fizic, contribuie la activarea sistemului muscular, cerebral și nervos, în ceea ce privește partea mentală, ajută practicantul sportului să fie mai concentrat și atent la mișcările executate pe pârtie.
Ce facem în cazul în care suferim o accidentare
În cazul în care te confrunți cu o accidentare pe pârtie sau să asiști la una, este bine să cunoști protocolul în astfel de situații pentru a putea ajuta persoana care a suferit accidentarea înainte de sosirea echipajului medical sau transportarea către medicul ortoped.
Atunci când este vorba despre o accidentare la încheieturi, mușchi sau oase, medicii specializați în ortopedie recomandă aplicarea protocolului RICE.
Rest (repaus) – presupune oprirea oricărei activități fizice care solicită zona afectată
Ice (gheața) – reduce inflamația și durerea și este bine să fie aplicată imediat după accidentare
Compression (compresia) – zona afectată trebuie prinsă cât mai rapid cu o bandă elastică care să oprească inflamația
Elevate (ridicarea membrului afectat) – membrul afectat trebuie să fie ținut ridicat deasupra nivelului inimii atunci când stă în repaus
Sursa: artrosport.ro

Distribuie
post-img
Prev post

Mic dejun bogat în omega 3, seleniu și calciu

Next post

Arancini, chifteluțe de orez umplute cu brânză

post-img